Понад те підтримує МАГАТЕ стосовно спішної необхідності створити зону ядерної безпеки на ЗАЕС, ідеться в нещодавно оприлюдненій заяві організації.

Ознайомившись зі звітом МАГАТЕ, Асоціація закликає припинити обстріли всієї території ЗАЕС та вжити заходів для забезпечення умов, за яких працівники станції могли б виконувати свою роботу безпечно та без перешкод, а їхні родини перебували б у безпеці.

Солідарний із висновками та пропозиціями WANO й МАГАТЕ і в.о. Голови Держатомрегулювання Олег Коріков.

Для відновлення нормальних умов експлуатації Запорізької атомної електростанції мають бути припинені російські обстріли самої АЕС, прилеглих територій та ліній електропередачі, які з'єднують станцію з українською енергосистемою, заявив він під час брифінгу в Медіацентрі "Україна".

За його словами, якщо окупанти пошкодять... працюючу лінію, електричний струм доведеться виробляти за допомогою дизельних генераторів. Однак резерв палива для забезпечення їх роботи розрахований щонайбільше на 10 діб.

А що далі? Цього спрогнозувати не береться ніхто. Щоправда, є деякі здогади і більш ніж прозорі натяки від НАТО, але вони надто песимістичні. Особливо для "другої армії", яка й без того не знає, на якому вона світі!

Не секрет, що голова комітету з оборони Палати громад парламенту Великої Британії Тобіас Еллвуд ще 19 серпня написав у Твіттері, що навмисна аварія з витоком радіації, вчинена росіянами на ЗАЕС, якщо вона станеться, має бути витлумачена як напад на держави НАТО.

Еллвуд коментував повідомлення преси про те, що, на думку української сторони, рф створює передумови для того, щоб звинуватити Україну в атаці на Запорізьку АЕС.

"Давайте прояснимо це зараз. Будь-яке навмисне пошкодження, яке спричинить потенційний витік радіації в українському ядерному реакторі, буде порушенням статті 5 НАТО", - написав британський парламентарій.

Тож, схоже, що в інтересах усіх, так би мовити, зацікавлених сторін, не лише припинити будь-які воєнні дії поблизу ядерних реакторів, а й спішно вивести війська і всіляко оберігати інфраструктуру. Щоб не довелося потім, як це вже було під час інспектування ЗАЕС представниками МАГАТЕ, вигадувати всілякі нісенітниці про те, що нібито боєприпас, перш ніж впасти в землю, має розвернутися на 180 градусів. Та і навряд чи хтось слухатиме ті пояснення!

Тим часом кремль і слухати не хоче про наміри ООН, МАГАТЕ, Великої Британії та Франції щодо створення демілітаризованої зони навколо Запорізької АЕС. Прес-секретар путіна дмитро пєсков спростував ідею відведення військ від Запорізької АЕС.

"Мова про відведення військ від Запорізької АЕС не йде, головне - змусити Україну припинити обстріли станції, вони загрожують катастрофічними наслідками...", - заявив пєсков.

Нагадаємо

Раніше Генсек ООН Антоніу Гутерріш закликав до створення в районі Запорізької АЕС демілітаризованої зони, що передбачає відведення російських військ. А гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі пізніше заявив про "початок консультацій" щодо створення навколо ЗАЕС "охоронної зони" ядерної та фізичної безпеки. Днями президент Франції Емманюель Макрон у телефонній розмові закликав путіна прибрати зброю із Запорізької АЕС і наголосив, що причиною порушення безпеки АЕС є присутність на ній російських військ.

І після всього цього прес-секретар президента росії заявляє, що про відведення російських військ з території Запорізької АЕС зараз не йдеться.

Те, чим аргументує свою заяву прес-секретар кремля, викликає якщо не сміх, то справжній подив. Для сміху, на жаль, тема надто серйозна. Отож процитуємо.

"Зараз не йдеться про відведення військ. Зараз ідеться про головне: змусити українську сторону припинити варварські обстріли об'єктів на території станції, що загрожує дуже сумними та катастрофічними наслідками", - зазначив представник кремля.

За словами пєскова, російська сторона, як і раніше, закликає всі країни, що мають вплив на Україну, застосувати свій вплив, щоб вона припинила щоденні та безперервні обстріли ЗАЕС.

Більш ніж дивна заява! За пєсковим виходить, що українці тільки того й хочуть, що обстріляти свою ЗАЕС! Не обстрілювали стільки років і раптом...

А якщо й справді таки обстрілюють, то виникає цілком закономірне запитання: чому не можуть влучити? Адже маємо вже не один підтверджений влучний приліт по позиціях ворога та об'єктах рашистської військової інфраструктури.

На Східному економічному форумі на початку вересня путін заявив, що довіряє звіту МАГАТЕ щодо ситуації на ЗАЕС. Він навіть зазначив, що МАГАТЕ, мовляв, перебуває під тиском західних країн, через що у звіті агентства не було зазначено, що саме Україна обстрілює ЗАЕС.

"[Тому] вони не можуть прямо сказати, що обстріл ведеться з боку української території. Ну,це очевидні речі. Ми ж контролюємо станцію, там-таки стоять наші військовослужбовці. Що ж ми самі по собі стріляємо, чи що?" - додав путін.

Якщо погодитись із кремлівською пропагандою, то і звірств в Ірпені та Бучі не було.

Тим часом ще свіжі у пам'яті слова російських пропагандистів: "Щоб переконати західну публіку в "кривавих злочинах росіян", здійснюється інсценування з трупами людей, які видаються за жертв російської агресії", - кажуть вони, намагаючись обманути цілий світ і перекласти вину з хворої голови на здорову, звинувативши Україну в тому, чого вона не робила.

Хочеться вірити, що у "визволителів" за поребриком все-таки вистачить здорового глузду не дратувати світ і не примушувати НАТО не те що застосовувати п'яту статтю свого статуту, згідно з якою напад на одного із членів альянсу є нападом на всіх його членів (і на кожного зокрема).

А й щоб повторювати альянсу свої застереження не довелося.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.