Для тисяч і тисяч вимушено переміщених осіб — це швидкий і реальний варіант!
Читач зразу ж запитає: що для цього треба і де можна зводити домівки?
Потрібен ліс, пилорама, сушильна камера і прості деревообробні верстати. Зводити житло можна у будь-якій об’єднаній громаді, будь-якому селі або місті. І помешкання це не тимчасове, а повноцінне, екологічне, довговічне, розраховане на вік трьох-чотирьох поколінь! До того ж жоден будинок не буде схожий на інший. Збирається дво- або триповерховий дім протягом лічених тижнів за схемою лего. Тому сам господар обирає собі квартиру таких розмірів і форм, які йому до вподоби.

Творча трійка досвідчених українських проектувальників, що об’єднала Станіслава Дем’яника (Ужгород), заслужених архітекторів України Олександра Андялоші (Мукачево) і Юрія Серьогіна (Київ), у співпраці з усесвітньо відомою австрійською фірмою «Вольф-сістемс» пропонує таку послугу. Також наголосимо, що адаптувало австрійську технологію до українських норм львівське товариство «Каменяр», яким керує Богдан Демчина.

— Ми декларуємо житлові будинки і квартири, школи і дитячі садки, — починає розмову Станіслав Дем’яник. — Можна збирати те, у чому є потреба, адже модульна технологія дає змогу запроектувати село, селище, райцентр.

Від себе наголосимо: це те, чого насамперед вимагає од місцевих органів влади Президент і уряд України. Бо ж переселеним людям треба облаштуватися на нових місцях. І не лише перезимувати, а й повноцінно жити і працювати в наступні роки й десятиліття.

— Усі функціональні будови можна зводити так, що жодна не буде схожа на попередню, — продовжує архітектор. — І все з місцевих матеріалів — екологічно чистих. Якщо на Закарпатті, то — зі смереки, якщо на Сумщині та Київщині, то — з сосни.

І не треба будувати заводів залізобетонних конструкцій. Потрібні лише стрічкова пилорама, яка розпиляє кругляк на дошки і бруси, дві сушильні камери, три верстати, які зможуть порізати і обстругати дошки.
— Усе просто і швидко, — каже пан Станіслав. — Тому будь-який підприємець в ОТГ може запустити виробництво під нашим авторським наглядом. Уже на Закарпатті є завершені ланки: проектування — комплектування — виробництво — здача під ключ. Це як лего збирають діти.

— Існують варіанти, що за наявною схемою-проектом сам господар може зібрати собі дім або ж фірма може здати під ключ, — пристає до розмови директор проектного підприємства «Піраміда» Василь Гісем. — І для пропонованого нами будівництва немає потреби у великих механізмах, не треба дорогої тепер арматури, кранів і тих матеріалів, на які через війну виник великий дефіцит в Україні. Вигода ще і в тому, що модуль не потребує мокрих процесів — немає необхідності бетонувати, мурувати, штукатурити. Оскільки у цьому будівництві використовуються так звані сухі процеси.

Закарпаття може допомагати східним і південним регіонам у відбудові

І для цього треба зовсім мало: щоб місцева влада виділила лісний ресурс і забезпечила фахівців, котрі працюватимуть на будівництві.

А фахівці з товариства «Успіх» із селища Тересва Тячівського району на чолі з Іваном Свистаком можуть безпосередньо, напряму постачати елементи конструкцій.

Також фірма «Вольф-сістем» може привозити готові панельні будинки. Такий підхід також може бути запропонований і здійснений. Саме про це вели розмову у австрійському МЗС міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов і представник фірми «Вольф-сістем» в Україні Віталій Кондратенко перед поїздкою у швейцарський Давос (на знімку).

— Такий варіант був застосований 2008-го в Італії, коли там усе зруйнував великий землетрус, — каже В. Гісем. — Тоді за півроку наші партнери-австрійці спорудили шістсот квартир. Під ключ!

Також варто окремо підкреслити: такий будинок екологічно чистий і стовідсотково зберігає тепло.

— А в чому різниця між стаціонарним і пропонованим австрійським модулем? — запитую.

— Наш модуль не є готовим об’ємним приміщенням, — каже Станіслав Дем’яник. — Він збирається на місці будівництва. То старе вже поняття модуля, коли його привозять готовим. Такий може бути дерев’яний, бетонний, металевий, сендвіч, гіпсовий. Він вимагає, аби його перевезти, залізничних вагонів, кранів, автоплатформ...

Тож пропонований «Пірамідою» модуль — окремий конструктор, який не вимагає індустрії, а лише мінімум виробничих потужностей щодо транспортування, розвантаження і монтажу.

— Якщо детальніше?

— Модуль складається з окремих елементів, — уточнює Станіслав Дем’яник. — Це — лежень, стійка, балка, кроква, які виготовляються не на місці, а в цеху із зарізками, зарубками, посадковим місцем. І привозиться підприємцем на будмайданчик у готовому до монтажу стані. Всі елементи промарковані, пронумеровані та зберігаються на місці відповідно до схеми складання вузлів.

Тобто у монтажника все під рукою. І готове. Тому помилка виключається. Адже не треба виміряти або посувати ліворуч чи праворуч — там уже готове гніздо. Треба тільки скрутити. Заощаджується час. Забезпечується якість. І з цих модульних елементів можна збирати споруди будь-якої конфігурації і функціонального призначення. Тому самі будівлі не є однотипними. Хай будуть і одно-, дво- або й триповерхові. Однотипними є лише конструктивні елементи. Ось яка перевага!

— Пане Василю, — звертаюся до директора «Піраміди» В. Гісема. — Людину, котра має намір придбати таке житло, цікавитиме розріз стін, з чого вони виготовлені, який вигляд матимуть усередині та зовні?

— Звичайно. Несучим елементом є система дерев’яних стійок і балок, яка зовні обшивається цементно-стружковими плитами з готовим оздобленням — клінкерним або штукатурним. А зсередини стіни також обшиваються гіпсокартонними плитами. Між плитами ставиться мінераловатний утеплювач. Товщина стіни 25 сантиметрів. І з якісним утеплювачем цього вистачає для збереження тепла у будь-яких регіонах Європи й тим паче України.

— Якщо вам надійшло замовлення на двоповерховий будинок...

— ...то за місяць бригада з п’ятьох монтажників вручає замовникові ключ! — запевняє В. Гісем. — І на всіх роботах зайняті місцеві люди. Немає потреби довозити робітників звідкись.

Навіть для побудови фундаменту тут пропонують на вибір два варіанти: класичний бетонний або з металевих паль, які закручуються в землю. До речі, релоковане на Закарпаття харківське підприємство запускає виробництво металевих паль-шурупів.

На березі Тиси постане мікрорайон на шість тисяч мешканців

З усією інфраструктурою. У ньому мешкатимуть вимушені переселенці, які залишилися без житла внаслідок військової агресії рф, і фахівці, котрі там же працюватимуть. Також зведуть дитсадок, початкову школу, спортивний комплекс. Усе — для комфортного життя. Тячівська ОТГ виділяє під цей проект 12 гектарів землі.

Австрійська технологія адаптована під українські норми та місцеві будівельні матеріали — житло екологічне, енергоефективне, для трьох поколінь.

Це результат багаторічної співпраці австрійської фірми «Вольф-сістем» та українських фахівців.

В Україні представником австрійської фірми є ТОВ «Вольф Систем», яку очолює Віталій Кондратенко, уродженець Калуша Івано-Франківської області.

Для охочих отримати житло найвищої європейської якості ТОВ «Вольф-сістем» пропонує комплекти будинків «Вольф-гаус», виготовлені на власних виробничих площах у Німеччині, Австрії, Угорщині та Польщі.

У журналі «А + С» (видається під егідою Національної спілки архітекторів України), №№ 1—2 за поточний рік у розділі «Війна та архітектор» висвітлена тема архітектором Юрієм Серьогіним. Мова — про мікрорайон для переселенців у Тячеві Закарпатської області.

Для реальної ситуації, яка склалася нині в Україні, є ідеальний варіант тієї ж австрійської фірми «Вольф» — це технологія «Вольф-модуль», яка не потребує вкладень в інфраструктуру і механізми. Пропонується широке використання місцевих матеріалів. Робоча сила зводиться до мінімуму із залученням місцевих спеціалістів.

За допомогою невеликих модулів можна спорудити будь-яку будівлю за бажанням замовника з кроком растру 1.10 метра. Цей метод дає змогу поставити будинок з модулів (за принципом дитячого конструктора) і самостійно, і будівельними фірмами.

Великою перевагою методу, за словами столичного архітектора, є простота, стабільність і практичність. Технічні винаходи «Вольф-модуль» запатентовані в різних країнах.

— Модульне будівництво як ідеологія австрійської фірми дає змогу водночас знизити вартість квадратного метра житла від 30 до 50 процентів, — додає Василь Гісем. — Сам будинок, отже, може зібрати власноруч господар за схемою лего. І в такому помешканні живуть три-чотири покоління.

— Ми зможемо зробити так, що цей мікрорайон у Тячеві стане автономним у плані забезпечення світлом, теплом, кондиціонуванням, — завершує розмову В. Гісем і демонструє це на малюнку.

Тож для влади і на місцях та в областях, і в центрі відкривається реальна можливість скористатися цією пропозицією.

Ужгород.

Фото надано автором.