Але створена окупантами «влада» готується до нього як мокре горить. Робочих рук для ремонтів котелень та трубопроводів катастрофічно бракує, бо люди повиїжджали, інфраструктура пошкоджена, ресурсів немає. Як наслідок — «міністєрство строітєльства Хєрсонской області» звітує: до опалювального сезону готові лише 53 відсотки закладів соціальної сфери, тобто шкіл, лікарень, бібліотек тощо.

Для порівняння: до війни, а саме у вересні минулого року, муніципальна влада Херсона вже інформувала про їх 100-відсоткову готовність прийняти тепло!

І то ще невідомо, скільки в тій цифрі від окупантів правди, а скільки — банального окозамилювання. Адже дві третини шкіл у захопленому регіоні «нова влада» відкрити не спромоглася, тож і до опалювального сезону ці будівлі ніхто готувати не збирався. Нікому! Та й ті освітні установи, що їх «перезапустили за російськими програмами», на затишок пізньої осені навіть не сподіваються.

— У навчальному корпусі нашої гімназії через обстріли повибивало шибки у великих фасадних вікнах. Це сталося ще влітку, але до сьогодні їх замінили тільки на першому поверсі. На інших, аж до четвертого, вікна або світять дірками, або залатані фанерою чи плівкою. Опалювати приміщення в таких умовах навіть сенсу немає — все тепло через погану ізоляцію миттю «вивітриться». При цьому до «російської» гімназії набрали майже сто учнів. Як вони там будуть висиджувати у проморожених класах, коли холоди прийдуть, і чим це закінчиться для здоров’я дітей, навіть не уявляю, — каже директор гімназії № 6 Херсона Світлана Корж (нині в евакуації, працює дистанційно разом з колективом).

Утім, з обігрівом житла ситуація ще гірша, і значно. Його готовність до опалювальна сезону взагалі 11-відсоткова. Це — не показник, а ганьба і просто «смертний вирок» батареям. Хто з мешканців Херсонщини вчасно не виїхав за межі зони окупації, муситиме встановлювати «буржуйки», аби від холоду не загинути. Але для таких пічок потрібне паливо, а з ним у степах не менш сутужно.

Щоправда, фейковий уряд обіцяє звідкись завезти до області 60 тисяч тонн вугілля. Та воно, по-перше, призначається тільки пільговикам та бюджетникам. А по-друге, обіцяти — не означає виконати. До холодів навіть на півдні залишилися лічені тижні, а вугілля досі не прибуло — тільки списки на його отримання складають. А обіцянки, як відомо, не гріють.