Під час відкриття закладу.

На початку повномасштабного вторгнення росії важливо було впоратися з великим потоком гнаних війною біженців. На Прикарпатті гідно прихистили переселенців із прифронтових регіонів. Тепер тут прагнуть забезпечити комфортне проживання для внутрішньо переміщених осіб.

На повноцінний ремонт — грантові кошти

Про такий досвід розповімо на прикладі Кутської селищної ради Косівського району. Привід поважний: днями тут відкрили центр-шелтер, де створено всі умови для проживання 80 осіб. Це і сім’ї з дітьми, і одинокі переселенці похилого віку.

«Прихистком стала історична будівля — збудований ще 1907 року добротний будинок, який належав австрійцю Екелю, — повідомив селищний голова Дмитро Павлюк. — На той час Галичина входила до Австро-Угорщини, й містечко Кути було відомим торговельним центром на межі з Буковиною. Підприємець мав три млини та лісопильню, тож міг дозволити собі розкішне помешкання».

За радянської влади в будівлі розміщувався районний суд, пізніше — лікарня. Та згодом через оптимізацію медзаклад закрили, приміщення занепадало. Зі створенням Кутської територіальної громади місцева влада взялася за інвентаризацію всього комунального майна. Розробили й проект щодо надання другого дихання історичній споруді.

«Та війна змінила плани, і приміщення віддали для підрозділу територіальної оборони, за кошти з бюджету селищної ради зробили косметичний ремонт, — розповів Дмитро Павлюк. — Коли ж постало питання пошуку постійного житла для внутрішньо переміщених осіб, подали пропозицію щодо облаштування в цьому будинку шелтеру. Уклали угоду оренди з громадською організацією «Карітас. Коломия», яка залучила міжнародні грантові кошти на повноцінний ремонт — від підвалу до даху».

Тепер у двоповерховому будинку облаштовано 12 ізольованих кімнат із санвузлами. У шелтері є два поверхи та підвальне приміщення із захисним укриттям. Обладнано кухню і пральню, є ліфт для зручності, упорядковано територію. Це вже сьомий такий шелтер за сприяння благодійного фонду «Карітас. Коломия». Тут поселилися перші сім’ї біженців із зони активних бойових дій.

На урочисте відкриття закладу завітали митрополит Івано-Франківської архієпархії УГКЦ Володимир Війтишин, заступниця облвійськадміністрації Людмила Сірко, кутський селищний голова Дмитро Павлюк, представник ГО «Карітас. Коломия» та донорів, завдяки яким облаштували цей прихисток.

«У шелтері є відпочинковий простір для дітей та дорослих, — зазначила Людмила Сірко. — Адаптуватися до нових умов та спричинених війною викликів допоможуть два соціальні працівники та психолог. Люди, які втратили своє житло, проживатимуть тут до часу повернення у свої оселі. Ми всіляко допомагатимемо їм, щоб вони комфортно тут почувалися. А територіальні громади нашої області, міжнародні організації зосереджують кошти задля надання їм найнеобхіднішої допомоги».

Під час облаштування шелтеру архітектори передбачили збереження історичної цінності приміщення. Кошти для ремонту надав благодійний фонд «Карітас України» та Український гуманітарний фонд.

Менеджерський пункт для пошуку постійного житла

«У закладі працює менеджерський пункт для пошуку постійного житла переселенцям, — підсумував Дмитро Павлюк. — «Карітас» надає мікрогранти — по сім тисяч гривень щомісячно на особу. Вдалося вже знайти помешкання на Дніпропетровщині для біженців з Донеччини. Водночас ми залучаємо грантові кошти для ремонту фасаду цього будинку. Для нас це важливо, адже відновлена історична споруда залишається власністю громади».

Дмитро Павлюк розповів, що від початку війни на території громади знайшли тимчасовий прихисток понад п’ять тисяч біженців. Нині офіційно зареєстровано 500 осіб. У Кутах і навколишніх селах є майданчики для розміщення релокованих підприємств. Тут радо приймуть кожного, допоможуть із розвитком бізнесу, щоб податкові надходження поповнювали місцевий бюджет.

На території Кутської громади реалізують проект Швейцарського Червоного Хреста «Реагування на кризу в Україні». Для підтримки найуразливіших верств населення із категорії внутрішньо переміщених осіб передбачено грошові виплати на період опалювального сезону. Це люди з інвалідністю І та ІІ груп, багатодітні сім’ї та такі, що виховують дітей з інвалідністю до 18 років, одинокі батьки.

До теми

Варто бодай побіжно згадати історію селища Кути, яке до радянських часів мало статус міста. З 14 по 17 вересня 1939 року тут розміщувалося польське міністерство закордонних справ, а один день Кути навіть були столицею Речі Посполитої. Після Другої світової війни тут утворили Кутський район. Найкращі уцілілі будинки зайняли партійно-радянські установи, каральні військові частини та прикордонники.

Івано-Франківська область.


У шелтер заселилися перші сім’ї.

Фото прес-служби ОВА.