Події Другої світової війни та подальших визвольних змагань за волю й незалежність України перегукуються із сьогоденням. Адже маємо того самого ворога нації й ті самі потуги — поневолити та приборкати народ. На Івано-Франківщині згадали про звитяги героїв Української повстанської армії. У Коломиї представникам десятьох родин через вісім десятиліть вручили нагороди, які тоді не отримали самі вояки. Цей проект стартував ще в 2017 році.

«Від Координаційної ради зі вшанування пам’яті нагороджених лицарів ОУН і УПА спільно з коломийським міським головою Богданом Станіславським вручили Хрести Бойової Заслуги і Хрести Заслуги, якими в 40-х роках минулого століття, згідно з наказами Командування УПА, було нагороджено повстанців. Однак самих нагород вояки тоді не отримали», — розповів директор Івано-Франківського музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослав Коретчук.

Він зазначає, що інформацію черпають з різних джерел, зокрема з архівів СБУ. Це нагородні документи, в яких героїв здебільшого вказано за бойовими псевдонімами. А це ускладнює ідентифікацію особи та пошук рідних. Буває, що вже й зник родовід — винищили разом з ліквідацією самих повстанців. Через репресії в 1940—1950-х роках багато українців опинилися за кордоном. Тим-то кожен успіх є вагомим.

«Приміром, близькі родичі референта Коломийського надрайонного проводу ОУН та поручика УПА Михайла Москалюка на псевдо «Спартан» були репресовані, — зазначив Ярослав Коретчук. — То нагороду вручили племінниці».

Повернення пам’яті нині вкрай важливе, адже це — запорука відтворення правдивої історії Української держави.

Івано-Франківська область.

На знімку: нагороди вручили Богдан Станіславський та Ярослав Коретчук (зліва направо).

Фото надано Ярославом Коретчуком.