До-сьогодні їм залишається єдиний маршрут, де російські військовослужбовці вряди-годи ще пропускають колони біженців: через село Василівку на Запоріжжя.

Однак для тих, хто бажає покинути «русскій мір», окупанти останнім часом запровадили нові обмеження. Найперше, заборонили виїзд усім чоловікам віком від 18 до 35 років, аби ті не поповнювали мобілізаційний ресурс України. Якщо ж під час знайомства з документами на відомому блокпосту «Тарілка» (він розташований поруч з металевою композицією у вигляді літаючої тарілки) виявлять, що до 36-річчя комусь залишилося лічені дні, такого все одно завертають. Обмежили й можливість вивезти свої заощадження: дозволяють мати при собі не більш як тисячу доларів США і 40 тисяч гривень. Як правило, готівку в усіх не перераховують. Але якщо в окремих випадках її все ж перевірять, і сума виявиться більшою, то «надлишок» можуть вилучити, а власника завернути назад чи пропустити. Все залежить виключно від примхи тих, хто в конкретний день чергує на блокпосту.

У скруті через «нові правила» опинилися й перевізники, котрі переправляють вимушених переселенців через лінію розмежування мікроавтобусами за окрему плату (вона коливається від шести тисяч гривень до тисячі доларів США). На блокпостах працівники фсб відтепер стали вимагати від них ще й ліцензію на право здійснювати пасажирські перевезення. Причому наявності українських документів окупанти до уваги не беруть — їм годиться тільки папірець «російського зразка», який видають у Херсоні. Тих водіїв, у кого його немає, можуть і відправити назад, і пропустити, але без пасажирів. І тут їм стає непереливки: пасажирів просять з речами на вихід, залишаючи в селі Скелька.

В очікуванні вільних місць у транзитному транспорті вони можуть перебувати у Скельці досить довго, а за оренду житла там просять по сто гривень за добу. Гроші є не у всіх, бо перевізникам вимушені переселенці часто-густо віддають останні заощадження. Такі нещасливці ночують у дитсадку, бо туди пускають безплатно. Але в окремі дні людей у той садок набивається стільки, що спати доводиться просто на стільцях. І при цьому геть невідомо, скільки в таких умовах доведеться нидіти.

Адже окупанти регулюють рух колон на свій розсуд — одного дня після огляду можуть випустити під сотню автівок, а іншого перекривають рух зовсім. Тож у такому «комфорті» можна нидіти і по кілька діб!

Херсонська область.