Про це повідомила прес-служба НАЕК «Енергоатом» і, звісно, висловила своє здивування і невдоволення таким свавіллям.

Нікчемні рішення «Росатома» щодо створення товариства «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС» з юридичною адресою в москві є агонією уявного божевільного світу країни-агресора, в якому тепер дійшли до створення псевдопідприємств з назвами українських компаній, заявили в «Енергоатомі».

Указом Президента України від 4 жовтня № 687 «Про нікчемність актів, що порушують суверенітет та територіальну цілісність України» визнаються нікчемними, тобто такими, що не породжують жодних юридичних наслідків, укази путіна про анексію українських територій та будь-які інші рішення, акти та договори, прийняті, видані та укладені на підставі та/або у зв'язку з реалізацією зазначених указів президента російської федерації.

У НАЕК наголосили, що Україна і весь цивілізований світ знають, що Запорізька АЕС продовжить працювати в Україні згідно з українським законодавством, в українській енергосистемі, в «Енергоатомі».

У своєму зверненні до працівників ЗАЕС президент ДП «НАЕК «Енергоатом», в.о. генерального директора Запорізької АЕС Петро Котін заявив, що прийняв рішення взяти на себе виконання обов'язків генерального директора Запорізької АЕС.

Адміністрування станції перенесено до Києва з моменту викрадення генерального директора ЗАЕС Ігоря Мурашова. Всі подальші рішення стосовно роботи станції прийматимуться безпосередньо у центральному офісі НАЕК «Енергоатом».

Усі технічні питання експлуатації енергоблоків будуть, як і раніше, вирішуватись технічним персоналом АЕС за погодженням із центральним офісом компанії, а саме виконувачем обов'язків головного інженера Юрієм Чернічуком під керівництвом виконувача обов'язків першого віце-президента — технічного директора НАЕК «Енергоатом» Юрія Шейка.

«Безумовно, наша робота, наша доля, наші домівки та наше майбутнє — з Україною, як і завжди. Будемо й надалі працювати згідно з українським законодавством, в українській енергосистемі, в «Енергоатомі» Не сумнівайтесь у цьому!» — зазначив Петро Котін.

Довідково

Україна розглядає можливість перезапуску Запорізької АЕС, що окупована росіянами, для її безпеки з наближенням низьких температур.

Росіяни  окупували ЗАЕС 4 березня, відтоді рашисти регулярно обстрілювали об'єкт, що загрожує ядерною катастрофою.

25 серпня вперше за час існування сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. Відтоді окремі енергоблоки поверталися в мережу на невеликі проміжки часу, але з 11 вересня вона повністю зупинена. Відновлено зв'язок з другою резервною лінією електропередач.

6 вересня цього року МАГАТЕ оприлюднило звіт про візит в Енергодар і підтвердило, що Росія тримає військовий персонал і техніку на території Запорізької АЕС.

Тим часом

Міністр енергетики України Герман Галущенко звернувся до МАГАТЕ, Єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон та профільних міністрів держав G7 з листами.

Про це інформує прес-служба Міністерства енергетики України.

Він закликав до рішучих дій щодо російської ядерної промисловості у зв’язку з намірами росії «юридично закріпити» окупацію ЗАЕС «Росатомом».

«Росатом» та інші підконтрольні йому юридичні особи підпадають під санкції в Україні. Ми закликаємо всі держави теж зробити такий крок, щоб зупинити незаконну діяльність цієї компанії. Ми звертаємося до наших міжнародних партнерів, зокрема ЄС та держав, які в нього входять, включити представників російської атомної промисловості до наступного пакету санкцій», — зазначається у зверненні.

У листах ідеться про те, що дії росії, зокрема указ президента рф про створення окремої юридичної особи для нібито експлуатації Запорізької АЕС, є грубим порушенням міжнародного права й основних принципів ядерної безпеки, захисту та гарантій. Намагаючись взяти під контроль Запорізьку АЕС, росія викрадає ядерні та радіоактивні матеріали, наявні на території електростанції. Такі дії росії повністю підривають зусилля МАГАТЕ щодо стабілізації ситуації навколо ЗАЕС.

«Російська федерація як країна, що вдається до ядерного тероризму, має бути повністю позбавлена привілеїв і прав членства в МАГАТЕ відповідно до статуту організації. Ми закликаємо міжнародне співтовариство, включно з МАГАТЕ, не вдаватися до кроків (це стосується й обміну інформацією та технологіями), які так чи інакше могли б легітимізувати незаконну присутність російського військового чи цивільного персоналу на об’єкті», — написав міністр.