Адже на додачу до ліцензій РФ на право здійснювати пасажирські перевезення для власників мікроавтобусів вони стали вимагати ще й спеціальні перепустки (декларації) на виїзд.

На Херсонщині їх узагалі не оформлюють — надсилати декларації онлайн треба до військової комендатури в Мелітополі. До того ж у заявці на дозвіл треба вказати не тільки особисті дані, а ще й «вагому причину» для втечі з «путінського раю», наче бойових дій під вікнами недостатньо, аби втікати світ за очі. Такою вагомою причиною, зокрема, може бути потреба в серйозній операції, яку підтверджує направлення від медиків. Та для отримання перепустки від окупантів необхідно чекати до десяти днів, а за цей час хворий і померти в черзі може — що, до речі, вже не раз траплялося.

За інформацією від херсонців, котрі ще з 1 жовтня очікують можливості для виїзду до Запоріжжя біля блокпосту військ РФ у селі Василівка, щодня там на підконтрольну ЗСУ територію пропускають від трьох до десяти автівок, чиїм водіям та пасажирам пощастило порівняно швидко роздобути перепустки. Але стоять у черзі ще сотні машин із людьми. І не всі з них мають гроші, аби далі оплачувати ночівлю в навколишніх селах та купівлю якоїсь їжі. Російські військовослужбовці ще не виганяють їх, проте дедалі частіше нагадують, щоб чекали свої перепустки вдома, а не «бомжували» біля лінії розмежування.

«Виїзд із тимчасово окупованої території Херсонської області залишається фактично заблокованим, — підсумував перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський. — Орки тримають наших людей у заручниках, не даючи їм можливості втекти з обіймів «русского міра».

За даними Юрія Соболевського, впродовж перших трьох днів жовтня через блокпости окупантів з Херсонщини зміг прорватися лише 51 місцевий житель. Тоді як в очікуванні — ще тисячі.