Від початку повномасштабної російської агресії внутрішньо переміщені особи на Івано-Франківщині відчули на собі велику опіку. Людмила Сірко із представниками ГО «Лікарі без кордонів».

Це щоденна допомога і влади, і місцевих жителів, і міжнародних благодійних організацій. Адже є постійна потреба в продуктах харчування і медикаментах, предметах особистої гігієни й побуту. Та першочерговим завданням як на початку, так і нині є забезпечення житлом.

Розруха путінська в головах від телевізора поволі відпускає

У селі Блюдники, неподалік Івано-Франківська, днями відкрили відділення стаціонарного догляду Галицького терцентру для постійного або тимчасового проживання людей похилого віку. Серед 40 літніх мешканців — здебільшого внутрішньо переміщені особи. Тут вони не лише можуть перебувати в комфортних умовах, але й отримують опіку, цілодобове обслуговування та якісне харчування.

«За кошти соціально-економічного розвитку Галицької територіальної громади і внесків благодійної організації, що опікується переселенцями, зроблено пансіонат для вимушено переміщених осіб, — наголосив у вітальному слові на відкритті закладу народний депутат України Ігор Фріс. — Нині важко уявити, що занедбане приміщення умілі руки галичан перетворили на сучасний, світлий і теплий заклад».

Тут є кухня, пральня, котельня для індивідуального опалення, підведено Інтернет. Працівники облаштовують територію для прогулянок.

«Мешканці — маленькі, тихі, — написав на своїй сторінці у Фейсбуці Ігор Фріс. — Доживають свій вік. Різні це люди. Директор закладу розповів, що хтось із пожильців одразу після евакуації боявся, що й сюди добереться рука москаля. Хтось тишком-нишком навіть чекав приходу «русского міра». Зараз слухають сільського пароха і співають наш Гімн. Та складають пазли з нашими прапорами. Розруха путінська в головах від телевізора поволі відпускає. Дякую персоналу від імені мешканців за піклування та роботу. — за добре слово та можливість для них доживати тут віку в добрі. Вражений до глибини душі».

Зі словами привітань до присутніх звернулися заступник голови обласної військово-цивільної адміністрації Людмила Сірко, депутат обласної ради Галина Карп. Керівник громади Олег Кантор принагідно подякував усім, хто долучився до відкриття соціального закладу.

Допомога не знає меж

Проблема прихистку для внутрішньо переміщених осіб залишається гострою. Особливо восени для тих переселенців, котрі доти жили в навчальних закладах. Хтось із них повернувся додому, навіть із ризиком для життя, бо не було чим оплачувати оренду квартири. Та не все так просто в рідних краях. І не тільки через загрозу обстрілів.

«Ми із Харкова, жили кілька місяців у франківській школі й у вересні вже хотіли повертатися ближче до рідної домівки, — розповідає переселенка пані Надія. — Знайшли двокімнатну квартиру в одному із більш-менш безпечних районів Харківщини, та за місячну оренду власники просять сім тисяч гривень. Вирішили поки що залишитися на Прикарпатті».

«Ми опрацювали питання щодо переселення внутрішньо переміщених осіб до інших зручних житлових приміщень задля того, щоб заклади освіти Івано-Франківщини розпочали очне навчання, — повідомила з цього приводу заступниця голови ОВА Людмила Сірко на зустрічі із представниками ГО «Лікарі без кордонів», що відбулася минулого тижня. — Співпрацюємо із міжнародними громадськими організаціями, благодійними фондами задля проведення поточних, капітальних ремонтів житлових приміщень для переселенців, бо це зараз надважливе завдання для влади».

У зустрічі взяли участь керівники та фахівці департаментів соціальної політики та охорони здоров’я ОВА, а також управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій. Представники ГО «Лікарі без кордонів» наголосили на підтримці медичної галузі та допомозі внутрішньо переміщеним людям, розповіли про роботу волонтерських клінік у віддалених районах області.

Людмила Сірко принагідно розповіла, що серед внутрішньо переміщених осіб багато людей старшого віку, паліативних хворих, осіб з інвалідністю та онкохворих, які потребують постійної допомоги. Обласним закладам охорони здоров’я необхідні відповідні лікарські препарати задля їх лікування, а також засоби гігієни. Опрацьовують питання щодо облаштування для них медичних та соціальних закладів. Є потреба у трансспортних засобах для перевезення хворих. Тож міжнародна допомога дуже очікувана.

Івано-Франківська область.

Фото з відкритих джерел.