Тутешній люд залишився без важливого джерела до існування через викликаний війною зрив курортного сезону — нікому було здавати на літо житло та продавати врожай зі своїх господарств. Тож колабораціоністи з «нової влади» намагаються випередити сплеск незадоволення, організовуючи безплатні роздачі для багатодітних родин, людей з інвалідністю та ветеранів Другої світової. У селищі Лазурному, селах Новософіївка, Володимирівка, Лиманське, Петрівка їм видавали по мішку висівок і борошна, награбованих на місцевому елеваторі. Родинам також заповнювали балони 20 літрами газу для опалення та приготування їжі. І все б нічого, якби не один багатозначний нюанс: «свято нечуваної щедрості» відбувається за безпосередньою участю... карателів із розквартированих у районі підрозділів росгвардії! Це відкрито підтверджує у своїх зверненнях і фейкова військово-цивільна адміністрація Лазурного.

На перший погляд, для репресивної структури таке видається неприйнятним: адже в росії «гвардійці» роздають хіба що удари гумовими кийками, запотиличники й світлошумові гранати на мітингах та інших акціях протесту — зокрема, проти «могилізації». Та нужденні отримувачі «гуманітарки» у сільських громадах Херсонщини не дуже замислювалися над цією невідповідністю, бо раділи наданій їм можливості якось перебитися. І не дуже звертали увагу на те, що «доброчинці» з автоматами принагідно ставлять їм запитання про ставлення до росії їх та сусідів, родичів, ненав’язливо оглядають будинки, присадибні ділянки.

Замислюватися стали потім, коли селами прокотилася хвиля викрадень патріотів, котрі не схилилися перед «руским міром». І займалися цим саме кати з росгвардії, котрі побиттям і тортурами «перевиховували» мирних людей. «Совпаденіє?

Нє думаю», — як зазвичай мимрить в ефірі одіозний московський телебрехун. Усе, як у давньому пророчому застереженні: «Бійтеся данайців, котрі дари приносять».

Але загарбники, у кінцевому підсумку, свого добилися: у селах Скадовщини встановилася атмосфера страху та взаємних підозр. Люди вже побоюються відверто висловлювати своє ставлення до навали орків та насильницького «приєднання» до рф, остерігаються довіряти навіть сусідам і знайомим — адже хтось та видає карателям. Бо такі викрадення можливі тільки за наводкою. І не істотно, чи інформацію вибовкав якийсь дурко під час роздачі допомоги, поєднаної з опитуванням росгвардійців, чи хтось свідомо подався у донощики в очікуванні винагороди — наслідки ті самі. Власне, все в стилі російської держави — даючи однією рукою, іншою вона вигрібає вдвічі більше. І жителям окупованих територій Херсонщини найбезпечнішим буде просто триматися якомога далі від будь-яких контактів з «асвабадітєлями» та їхніми прислужниками.

Херсонська область.