Такими словами починається чергове звернення НЕК "Укренерго" до споживачів на власній сторінці відомства у Фейсбуці.

Оскільки диспетчерський центр "Укренерго" все ще не виключає можливості застосування графіків примусових обмежень, саме час раціонально спланувати своє споживання.

Перенесіть прання на ніч, не вмикайте одночасно декілька енергоємних електроприладів у мережу, вимкніть за можливості теплу підлогу та бойлери, пересвідчиться, що вдома не горить зайве освітлення, а телефони та пауербанки заряджені.

Також важливо, щоб ощадливо споживала електроенергію не лише Київщина, Чернігівщина та Сіверщина, а й вся Україна. Так ви допомагаєте нашим фахівцям тримати енергосистему в балансі та не перевантажувати мережу в окремих регіонах, - йдеться у повідомленні.

Енергетики країни нагадують, що з 24 лютого вони тримали енергетичний фронт так, щоб споживачі не відчували істотних проблем з енергоживленням.

"Ми успішно від'єдналися від енергосистем небезпечних сусідів, вдало 3 тижні працювали в автономному режимі та приєдналися до європейської континентальної мережі.

Ми ремонтували інфраструктуру під обстрілами і заживлювали регіони, які зазнали варварських нападів. Ми і далі будемо це робити. Але попереду складна зима. А на півночі, сході та півдні - підступний ворог. Який мріє, щоб ми поринули у темряву і паніку.

Давайте разом не дамо цьому статися. Споживаючи енергію відповідально, ми разом тримаємо енергетичний фронт!" - закликає НЕК "Укренерго".

Тим часом

Ми всі в Україні маємо свідомо ставитися до енергоспоживання у пікові години.

На цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський. Про це нагадало Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України.

"Стабілізаційних відключень можна буде не робити, якщо ми всі в Україні свідомо будемо ставитись до свого споживання у пікові години. Це незначна річ для побуту кожної людини - однак дуже вагома у межах всієї енергосистеми", - наголосив Президент.

Наприклад, цієї суботи мешканці Чернігівської області обмежили своє споживання електрики на 20 відсотків. А загалом по країні - у середньому на 10 відсотків. Київ та область - тільки на 7 відсотків.

"Будь ласка, зробіть більше - якщо маєте таку можливість. Від 17-ї до 23-ї години маємо скоротити наше споживання електрики. Це такий крок, який разом з іншими забезпечить поразку для російських терористичних планів", - закликав голова держави.

Резюмуємо: із завданням навести паніку ворог не впорався. Нас не залякати!

За матеріалами прес-служби Держенергоефективності та "Укренерго".