В Івано-Франківській територіальній громаді стартував проект «Російську книгу здай — перемогу наближай!». Принести написану мовою агресора макулатуру можна до пунктів збору в закладах освіти й культури та навіть у храмах. Долучилися й два франківські кінотеатри — «Космос» і «Люм’єр».

Як повідомила секретар НСЖУ Вікторія Плахта, російські книжки як вторсировину збиратимуть працівники ТОВ «Віза-Вторма» за ціною 4 грн за кілограм. Якщо набереться понад 300 кілограмів макулатури — компанія сама забере їх. За виручені кошти мають намір придбати авто для ЗСУ.

«У колишньому Союзі багато років поспіль нам нав’язували, що російська література є набагато інтелігентнішою та кращою від української. А в час війни вона перетворюється на кулі», — наголошує ініціаторка акції народна депутатка Оксана Савчук.

І справді — вчителі російської мови та літератури у школах колись мали надбавки до зарплати. Українську культуру загалом подавали як якусь меншовартісну, селянсько-містечково-шароварну. Й лише зі здобуттям Незалежності вийшли з небуття багаті надбання України, зокрема й літературні. Нарешті можна на повну насолодитися солов’їною.

Галицький міський голова Олег Кантор так само закликав мешканців територіальної громади підтримати ініціативу Оксани Савчук.

Пункти збору організовано в бібліотечних, навчальних закладах, старостинських округах та міськраді.

Івано-Франківська область.

На знімку: акцію ініціювала народна депутатка Оксана Савчук. 

Фото зі сторінки обласної спілки журналістів НСЖУ у Фейсбуці.