На месенджери тих херсонців, котрі підключилися до російського мобільного звязку, надійшли повідомлення від військово-цивільної адміністрації. А в цій розсилці — повідомлення про оголошення «добровільного виїзду для переміщення на лівий берег і подальшої евакуації на територію інших регіонів рф». Зміна настроїв знакова. Адже до того евакуацію колаборанти як тільки не називали — і поїздками на оздоровлення, і запрошенням на реабілітацію, і навіть екскурсійними турами для знайомства з історією та культурою «нової батьківщини».

Підставою для метушні гауляйтер Херсонщини Володимир Сальдо називає «безпосередню небезпеку затоплення територій у зв’язку із запланованим руйнуванням греблі Каховської ГЕС і скиданням води з каскаду електростанцій вище за течією Дніпра». Причому вивозити він хоче не тільки херсонців, а й населення Берислава, Білозерки, Снігурівки. І дуже нарікає, що до його півнячого кукурікання обивателі поставилися без ентузіазму: сподівався вивозити «десятки тисяч», а погоджуються кидати домівки та рідний край тільки десятки — переважно ті, хто вже по вуха замазався у догоджанні оркам та доносах і хто боїться заслуженої відплати.

Прикметна обмовка гауляйтера

Показово те, що навіть відданий прислужник окупантів Володимир Сальдо, якому земляки дали глузливе прізвисько Сосальдо, остерігся вказувати, хто саме збирається руйнувати греблю Каховської ГЕС. Хоча до нього російські «воєнкори» не посоромилися вказати, що цей злочин буцімто готує українська армія. Але ж у поясненнях Сосальдо йдеться про «заплановане руйнування» споруди без визначення конкретного винуватця. З огляду на те, що гауляйтер у наміри ЗСУ втаємничений бути не може через відсутній у нього доступ до джерел таких відомостей, залишається єдиний висновок: згадані ним плани народилися десь у генштабі рф.

Знаючи про застрашливу репутацію ватажка рашистських військ в Україні Сергія Суровікіна (він же — «генерал Армагеддон»), вони не здаються такими вже й неймовірними. А що такого?

Просто до незчисленної кількості тяжких злочинів, уже скоєних «асвабадітєлями» проти українського народу, додасться ще один.

Велика вода прийде раптово

Важлива ремарка: навіть якщо підрив греблі Каховської ГЕС станеться, знищенням Херсона він не загрожує, як це подають російські пропагандисти. Ще за часів СРСР фахівці з надзвичайних ситуацій прорахували наслідки катастрофи. І визначили, що постраждати можуть села нижче за течією Дніпра від Нової Каховки. А безпосередньо у Херсоні можуть бути підтоплені тільки 30-тисячний житловий масив Корабел на Карантинному острові, морський та річковий порти і лише кілька прибережних вулиць. І там вода може тимчасово піднятися не більш як на метр-півтора, причому швидко піде. Питання для городян лише в тому, аби не опинитися на тих вулицях у мить, коли на них насувається велика хвиля. Це стосується і мешканців сіл, котрі потрапляють у потенційно небезпечну зону.

Така інформація вже за часів незалежної України оприлюднювалася у відкритих джерелах і посадовцями ДСНС. Проблема в іншому: російські окупанти зруйнували створену систему екстреного сповіщення на випадок рукотворної катастрофи. До захоплення рашистами Херсонщини тут існувала своя гідрологічна станція (відділ гідрології) при обласному гідрометеоцентрі. Її фахівці моніторили зміну рівня води у Каховському морі, обсяги її скидання з греблі і щоденно сповіщали про це. Тепер гідрометеоцентр регіону переміщений на захід України і доступу до таких даних у цієї державної установи немає.

Власне, їх і не збирають: гідролог станції Євген Корецький (нині в евакуації) розповів власкору «Голосу України», що до окупації рівень води у водосховищі відстежували вісім прибережних постів. Але співробітники, котрі цим займалися, частково виїхали на вільні землі, а частково не можуть виконувати свої обов’язки, бо пости з обладнанням потрапили у зону обстрілів. Тому небезпека для мешканців пониззя Дніпра саме в тому, що в разі підриву греблі Каховської ГЕС велика вода прийде до них раптово і переміститися у безпечні місця вони не встигнуть.

У їхній загибелі та знищенні осель будуть винні рашистські військові злочинці, а відповідно «поважчає» й обвинувальний висновок майбутнього трибуналу. Та людських життів той трибунал і його вироки однаково не повернуть.

Херсонська область.