Чергова партія «буржуйок» готова до відправки.

Кожен на своєму робочому місці кує перемогу. Івано-Франківського ВПУ № 21 це стосується буквально. Від початку повномасштабного вторгнення росії в училищних майстернях кипить робота. Спочатку виготовляли окопні ліхтарики та ящики для снарядів, опісля стали зварювати пічки-«буржуйки» та мобільні душові кабіни.

«Це комплекс із пічки для нагрівання води, яка гарячою природним шляхом піднімається до бочки, під якою змонтована дерев’яна душова кабіна, — розповідає директор ВПУ № 21 Михайло Баб’як (на знімку). — Матеріали привозять одні волонтери, а інші доставляють готовий виріб нашим бійцям. Працюють спільно майстри та учні. Крім допомоги армії, це ще й великий практичний досвід».

В училищі навчаються 520 учнів на базі 9 та 11 класів. Вибір професій тут великий. Тож випускники виходять фаховими слюсарями з механоскладальних робіт, електрогазозварниками, верстатниками широкого профілю, токарями, фрезерувальниками, шліфувальниками, ковалями, операторами з інформаційних технологій тощо. Такі професії на ринку праці дуже популярні.

Михайло Баб’як наголошує на тому, що популярності закладу додало й те, що завдяки участі в кількох проектах мають Науково-практичний центр зварювальних технологій. Минулого літа за українсько-німецьким проектом «Партнерство у сфері професійно-технічної освіти в Україні» майстри, викладачі зварювальних дисциплін та наставники учнів підприємства-партнера проекту «Дена Метал Україна» взяли участь у тренінгу та практичному семінарі зі зварювання.

«Наші учні мають хороші умови для навчання та дозвілля. Є гуртожиток, харчування, стипендія. Заклад підпорядковується міському департаменту освіти й науки, тож постійно відчуваємо підтримку. Тепер же найголовніше — щоб був мир. Тому все робимо для перемоги», — підсумовує Михайло Баб’як.

Івано-Франківська область.

Фото Михайла БАБ’ЯКА та автора.