Уроки «за російською програмою»  після тривалої перерви тут за раніше анонсованим графіком не розпочалися, і навіть більше. З будівель навчальних закладів тишком-нишком прибрали озброєну охорону з російських військовослужбовців, котрі позмінно чергували біля входів. Збираючись, вартові відверто плакалися працівникам, що їх перекидають на фронт, і вони передчувають неминучу загибель чи поранення, переказала зміст бесіди власкору «Голосу України» технічна працівниця однієї з таких шкіл обласного центру.

Хоча формально «нові російські школи» не закривали, у перший після канікул день роботи сюди не з’явилися ні вчителі, ні учні. І справа не в оголошеній рашистами евакуації – виїхали насправді одиниці. Далеко не секрет, що працювати до тих шкіл і педагоги, й обслуговуючий персонал йшли не через велику любов до Расєї, а заради продуктових пайків та грошей, аби хоч якось вижити. Однак у жовтні усі роздачі «гуманітарки» в Херсоні, Бериславі та інших фейкових «муніципальних округах» окупанти повністю припинили. Та повивозили на лівий берег Дніпра усі свої цивільні установи, які опікувалися подібними роздачами.  А тепер у Херсоні похапцем збирають та вивозять з офісів речі й оргтехніку службовці філій «Промсвязьбанку», через який здійснювали виплати навчальним закладам та іншим бюджетним установам на окупованих територіях. Тепер їх також не буде. Тож якщо немає грошей та харчів – немає сенсу приводити в класи дітей та проводити заняття.

Тобто, освіта від РФ закінчилася, ледве розпочавшись. І мешканці херсонці, котрі з різних причин залишилися на окупованій території, з нетерпінням чекають, коли сюди повернеться українська влада й українська освіта. Скоріше б уже!

Херсонська область.