Городяни розцінюють цю «евакуацію» як відверте пограбування — фото порожні постаменти з відповідними коментарями активно розповсюджуються інтернет-мережею.

Обурення земляків цілковито поділяє і начальник управління культури Херсонської міськради Світлана Думинська: «З огляду на нинішні реалії, пам’ятники російському імперському воєначальнику та флотоводцю не мають стояти на центральних вулицях Херсона. Тож з одного боку, орки нам полегшили завдання з їх демонтажу. Але з іншого, монументи належать громаді, і тільки громада має беззастережне право вирішувати, що з ними робити. А її цього права позбавили. Розцінюю скоєне окупантами як велику крадіжку дрібних людей, ницість та мерзотність».

У перші місяці після захоплення обласного центру в березні рашисти також активно зносили патріотичні арт-об’єкти й пам’ятники. Вони знищили Алею Героїв Небесної Сотні на вулиці Перекопській, пошкодили напис «Херсон — Україна», пам’ятник українським прикордонникам на вулиці Соборній. Тепер дійшло й до викрадень. Причому цим може не закінчитися — законна влада регіону не виключає, що мародерство перед відступом військ рф триватиме й надалі, тільки ще з більшим розмахом.

«Відбувається масштабне розграбування міста. Є інформація, що або вже почали, або готуються вивезти культурні цінності з музеїв Херсона», — повідомляє перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

Пересічні ж городяни схильні вважати, що спорожнілі постаменти одразу ж після визволення міста потрібно «заповнити». Вони пропонують тимчасово встановити там символічні шибениці з опудалами володимира путіна й гауляйтера Херсонщини Володимира Сальдо. Й сподіваються, що рано чи пізно й для поки що живих воєнних злочинців свій зашморг знайдеться.

Херсон.