Заклади культури Івано-Франківщини від початку війни мобілізувалися для потреб внутрішньо переміщених осіб. У більшості територіальних громад області в цих закладах організували тимчасове поселення та навіть харчування. Клубні працівники, музейники та бібліотекарі плели маскувальні сітки, шили білизну, пекли солодощі та загалом допомагали з відправленням посилок на фронт.

Утім, це не завадило проводити патріотичні заходи до свят. Це й тематичні виставки, й флешмоби, конкурси малюнків та благодійні ярмарки, на яких акумулювали кошти для підтримки Збройних Сил.

Приміром, не одну таку благодійну виставку провели в Народному домі села Крихівці Івано-Франківської територіальної громади. В історико-етнографічному музеї громади села та колективі народознавців та краєзнавців «Кріх КРЕС» (керівник Любов Соловка) запропонували відвідувачам благодійного ярмарку екскурсію пересувною виставкою «Крихівчани — герої визвольних змагань краю ХХ—ХХІ ст. за волю й територіальну цілісність України». Отож запропоновано на продаж інтелектуальний продукт. Усі, хто надав пожертву за екскурсії, водночас доклалися до збирання громади на потреби ЗСУ.

Тепер перед закладами культури постають додаткові виклики, зокрема забезпечення роботи в зимовий період. На колегії управління культури, національностей та релігій ОВА 28 вересня заступник голови облвійськадміністрації Богдан Футерко зазначив, що бібліотеки, клуби й будинки культури та музеї територіальних громад області майже повністю готові до роботи в зимовий період.

«У всіх закладах культури територіальних громад та закладах культури обласного підпорядкування проводяться планово-попереджувальні роботи обладнання систем опалення, чистка димоходів, повірка лічильників та встановлення модемів для дистанційної передачі показників лічильника. Забезпечення твердим паливом відбувається відповідно до плану», — зазначили в обласному управлінні культури, національностей та релігій.

Водночас існує потреба в дизельних генераторах, встановленні калориферних печей-булер’янів у малих клубах, електричних керамічних панелей. Витрати на них лягають на територіальні громади.

Для облаштування сховищ у закладах обласного підпорядкування виділено 1,4 млн гривень. У територіальних громадах налічується 85 сховищ. За їх відсутності працівники установ культури мають змогу перебувати в сусідніх захисних укриттях.

Івано-Франківська область.

На знімку: експонати музею села Крихівці.

Фото Любові СОЛОВКИ.