Вечірнє засідання 21 листопада

Відкривши вечірнє засідання, Голова Верховної Ради Володимир Рибак надав слово голові бюджетного комітету Євгенію Гєллєру, котрий представив проект змін до закону про держбюджет на 2013 рік щодо погашення заборгованості за енергетичні ресурси. Однак після того, як доповідач зазначив, що комітет рекомендує ухвалити цей законопроект в цілому, головуючий запропонував проголосувати за нього у п’ятницю.
«У нас половина залу не голосує. Тому будемо голосувати завтра після прийняття євроінтеграційних законів. А як не хочете працювати, то можемо закрити сесію», — сказав В. Рибак та запропонував представникам фракцій висловитися з цього приводу.
Утім, як і очікувалося, у виступах мова пішла про розпорядження Кабінету Міністрів щодо призупинення підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС.
Арсеній Яценюк («Батьківщина») зазначив, що оскільки Кабінет Міністрів прийняв незаконну і неконституційну постанову про зупинку курсу європейської інтеграції України, то опозиція вимагає негайно запросити прем`єра до парламенту.
«Я хочу ще раз зазначити, якщо Віктор Янукович відмовляється підписувати Угоду про асоціацію — це не просто державна зрада, це — підстава для імпічменту Президента, а стосовно прем’єра — це пряма підстава для відставки всього складу Кабінету Міністрів. Є закон про засади внутрішньої і зовнішньої політики, який повинен виконувати і Президент, і Прем’єр-міністр. Азарова до парламенту і Януковича до парламенту. Ми вимагаємо негайно прийняти відповідні рішення. А зараз припинити обговорення», — заявив А. Яценюк. Аналогічну вимогу висловили й ударівець Віталій Ковальчук та свободівець Олексій Кайда.
Натомість Михайло Чечетов (Партія регіонів) зауважив, що як тільки парламент почав говорити не про «польоти на Марс чи Місяць», а нарешті приступив до розгляду конкретних законопроектів, які стосуються економічних, соціальних та бюджетних питань, котрі дозволять запрацювати підприємствам, а людям зберегти робочі місця та отримувати зарплату, то опозиція ще раз показала, що інтереси країни та простих людей її абсолютно не хвилюють. «Їх цікавлять тільки політичні дивіденди на вибори», — заявив регіонал та закликав продовжити розгляд конкретних соціально-економічних законопроектів.
У цій ситуації Адам Мартинюк (КПУ) закликав працювати, не чекаючи п’ятниці, бо, виходячи з рішення Кабміну, невідомо, якої п’ятниці треба чекати. Тож він запропонував головуючому скористатися нормою Регламенту про сигнальне голосування. «Є норма Регламенту про сигнальне голосування. Я пропоную зараз цей законопроект поставити на сигнальне голосування. Якщо є бажання у депутатів працювати, то сигнальне голосування покаже, що таке бажання є, і ми можемо голосувати законопроекти», — сказав А. Мартинюк.
Та хоч наступне сигнальне голосування за законопроект про ратифікацію Меморандуму із Євросоюзом про надання Україні макрофінансової допомоги в сумі 610 мільйонів євро 226 голосів не набрало, проте наступні два голосування були успішними. Зокрема, Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» щодо погашення заборгованості за енергетичні ресурси («За» — 239 голосів) та законопроект про внесення змін до Гірничого закону України щодо забезпечення вугіллям або торф’яними брикетами («За» — 237 голосів).
Після цього на вимогу «Батьківщини» та «УДАРу» головуючий оголосив перерву та запросив керівників фракцій до свого кабінету на нараду. Тим часом опозиція заблокувала президію та трибуну, тож невдовзі було оголошено про дострокове закриття вечірнього засідання.