На Закарпатті з робочим візитом перебувала делегація Естонської Республіки на чолі з першим віце-спікером рійгікогу Хеліром-Валдором Сеедером. «Від початку повномасштабного вторгнення естонські партнери підтримують Україну і озброєнням і матеріально-технічним забезпеченням, і на дипломатичному фронті», — наголосив під час зустрічі з естонськими парламентаріями голова облвійськадміністрації Віктор Микита.

Він поінформував про суспільно-економічну та безпекову ситуацію в регіоні, зокрема напрацювання механізмів допомоги вимушеним переселенцям, і подякував партнерам за підтримку.

Також керівництво області провело розширену зустріч з естонською делегацією. Перший заступник очільника ОВА, депутат обласної ради Мирослав Білецький передусім подякував уряду, депутатам і громадянам Естонії за допомогу Україні у війні з рф.

Обговорено розв’язання проблеми черг вантажівок перед пунктами пропуску. Адже кількакілометрові затори на кордонах зачіпають і сусідні держави, їхніх водіїв та вантажі, що вони їх перевозять. Зокрема, йшлося про стан впровадження експериментального проекту «Електронна черга перетину кордону» на Закарпатті.

У зустрічі також узяли участь перший заступник голови Закарпатської обласної ради Андрій Шекета, представник МЗС в Ужгороді Іван Лукачук, керівники профільних департаментів ОВА та інші.

Голови ОВА Віктор Микита та обласної ради Володимир Чубірко разом із Хеліром-Валдором Сеедером провели брифінг для журналістів.

«Щоб зрозуміти Україну, потрібно сюди приїжджати, адже картинка з телебачення чи мережі і та реальність, в якій живуть українці, — це різні речі», — зазначив естонський політик.
«Санкції, жорсткі санкції щодо росії, які ми вже ввели, будемо посилювати та пропонуємо вводити їх нашим сусідам і партнерам — це один із видів підтримки, яку ми надаємо Україні. Окрім того, Естонія відправила до України стільки засобів, що вони становлять майже 35 відсотків усього військового потенціалу нашої країни, — так відповів на запитання кореспондента «Голосу України» Хелір-Вальдор Сеедер. — Ми не визнаємо окупації Криму, Донбасу, південних областей та інших територій України і впевнені у вашій Перемозі. Ми захоплюємося героїзмом та хоробрістю українців, які борються з російською агресією, в тому числі і за Естонію та європейські цінності».

Ужгород.

На знімку: під час брифінгу Хелір-Валдор Сеедер (у центрі), Віктор Микита (праворуч) і Володимир Чубірко (ліворуч).

Фото прес-служби Закарпатської обласної ради.