«Сьогодні діяльність нашого навчального закладу, як і всієї країни, підпорядкована єдиній меті — допомогти Збройним Силам України, — поділився директор ліцею Олександр Яцюк. — Жорстока, кровопролитна війна забрала життя трьох випускників ліцею: Євгена Мартиненка, Владислава Горобця, Назара Поліщука. Хлопці, які опанували наймирнішу на землі професію хлібороба, з перших днів тотального вторгнення ворога на українську територію зі зброєю у руках стали на захист рідної землі. Ми низько схиляємо голови перед пам’яттю загиблих героїв...

Трудитимемося з потроєною енергією, аби наблизити Перемогу, щоб наші бійці могли помститися рашистським нелюдам за смерті українських воїнів, за страждання нашого народу».

Сьогодні, продовжив керівник ліцею, одним із важливих завдань, які ставить перед собою педагогічний та учнівський колективи, є забезпечення продовольчої безпеки, систематичне поповнення харчових запасів, які постійно відправляються бійцям ЗСУ та вимушеним переселенцям з гарячих точок країни. До речі, нинішнього року учнями ліцею стали Данило Сергеєв та Євген Білолюбський. Друзі прибули до Лисянки з Донеччини, з-під охопленого полум’ям війни Бахмута.

Цього року ліцей вирощував сортову картоплю голландської селекції на півторагектарній площі. Бульба вродила на славу. Зібрали 15 тонн. Сім тонн уже відправили для потреб українських армійських підрозділів, решту зарезервували. На полях навчального закладу виростили також щедрий урожай зернових культур, сформували запаси збіжжя й тепер систематично виділяють продукти для категорійних верств населення, а також готують обіди для бійців Територіальної оборони.

Раніше і сам директор, і викладачі виїжджали в школи для проведення профорієнтаційних заходів серед випускників. Сьогодні в цьому немає потреби. Діти разом з батьками самі приїжджають у ліцей, щоб на власні очі переконатися, що навчання в ньому перспективне для життєвого становлення підростаючого покоління. «Та тут краще, ніж у школі!» — найчастіше чують члени приймальної комісії. І залюбки фотографуються біля фонтана, який побудували на території ліцею і який одразу ж став ще однією візитівкою навчального закладу.

Традиційно Лисянський аграрний ліцей готує трактористів-машиністів, слюсарів та водіїв. Але стає дедалі більше охочих навчатися на плодоовочівника та садовода. А цього року вперше розпочали підготовку перукарів-модельєрів та майстрів манікюру.

«Можливо, дехто досить скептично ставиться до перукарської справи, — каже Олександр Яцюк. — А такі спеціалісти зараз у дефіциті. Для їх навчання створили сучасну лабораторію з рухомими дзеркалами і кріслами. Ліцей у цей нелегкий для кожного час готовий приймати на навчання дітей з усіх куточків України. Ми думаємо про день завтрашній, коли дику орду буде остаточно вигнано з нашої землі й мирні професії будуть вкрай потрібні різним галузям народного господарства. Ми дбаємо про це сьогодні».

Черкаська область.

На знімку: учні та викладачі ліцею.

Фото надано автором.