Про це повідомив у Телеграмі міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

У відомстві розглядали два варіанти вступної кампанії 2023 року — із застосуванням ЗНО та НМТ, проте «безпекова складова та труднощі логістики не дають змоги МОН планувати проведення зовнішнього незалежного оцінювання у традиційному форматі», зауважив він. Тож вирішили вдатися до альтернативного варіанта — проведення удосконаленого НМТ.

У МОН Національний мультипредметний тест називають різновидом зовнішнього незалежного оцінювання. «НМТ став головною новацією та однією з передумов успішної вступної кампанії 2022 року в умовах воєнного стану», — наголошують у прес-службі відомства.

Як відомо, НМТ проводиться у комп’ютерному форматі та охоплює завдання з кількох дисциплін.

Планується, що у 2023 році тест міститиме обов’язковий та додатковий блоки. Обов’язковий складатиметься з чотирьох предметів: української мови, математики, історії України та однієї з іноземних мов на вибір вступника — англійської, французької, німецької чи іспанської.

«В окремий день вступники зможуть скласти додатковий блок НМТ з фізики, хімії чи біології, результатом якого можна буде замінити оцінку з історії України чи іноземної мови», — повідомляють у МОН.

За словами міністра, вдосконалена версія НМТ враховуватиме побажання випускників, яких під час навчання диференціювали за рівнем вивчення різних предметів — хімії, біології, іноземних мов тощо.

Тестові завдання НМТ укладуть згідно з програмами ЗНО з відповідних предметів.

Також передбачається, що основний блок НМТ складатимуть протягом одного дня з перервою.

«Спочатку учасники упродовж 90 хвилин виконуватимуть завдання з української мови та математики, а після короткої перерви ще 90 хвилин працюватимуть над завданнями з історії України та іноземної мови. Тестування з додаткових предметів триватиме 75 хвилин і проводитиметься в інший день», — зазначив Сергій Шкарлет.

Реєстрація для участі в НМТ розпочнеться у квітні, а тестування проведуть у червні—липні 2023 року в межах основної та додаткової сесій. В останній братимуть участь вступники, які з поважних причин не склали тестування під час основної сесії.

Як і цьогоріч, НМТ може бути проведено і за межами країни, де через війну перебуває чимало вступників. «Рішення про проведення НМТ за кордоном та можливий перелік країн ухвалюватиметься навесні з урахуванням воєнно-політичної ситуації», — повідомляють у МОН.

Абітурієнти зможуть подавати результати національного мультипредметного тесту 2023-го, а також 2022 року або зовнішнього незалежного оцінювання 2020—2021 років.

Під час вступу на спеціальності, для яких передбачено творчий конкурс, доведеться складати НМТ плюс творчий конкурс.

Як і цього року, до різних блоків НМТ застосовуватимуть вагові коефіцієнти, які впливатимуть на формування конкурсного бала, їх затвердять у Порядку прийому. У 2023 році не передбачається використання середнього бала документа про раніше здобуту освіту та сільського коефіцієнту. Галузеві та регіональні коефіцієнти планують зберегти, але останні оголосять лише навесні.

Без НМТ можна буде вступити на контракт на спеціальності, яким надається особлива підтримка держави (йдеться про 53 спеціальності та 11 спеціалізацій). Така можливість передбачена не тільки для випускників шкіл, а й для власників диплома фахового молодшого бакалавра, молодшого спеціаліста або молодшого бакалавра.

Запровадження НМТ — вимушений крок, кажуть у МОН. «ЗНО було і буде механізмом прозорого вступу до закладів вищої освіти», — нагадує міністр. Однак в умовах воєнного стану існують перешкоди щодо його організації та проведення, а крім того, неможливо охопити тестуванням потенційних вступників до українських ЗВО, які тимчасово перебувають за кордоном.

«Наголошую, що змінити формат проведення вступних випробувань можливо лише після ухвалення відповідного закону, що є компетенцією Верховної Ради України. МОН надасть більше інформації після внесення законопроекту на розгляд до парламенту та оприлюднить проект Порядку прийому на навчання до закладів вищої освіти в 2023 році для громадського обговорення», — анонсував Сергій Шкарлет.

Довідково

Цього року уперше в історії нашої освіти масове вступне випробування проводили у комп’ютерному форматі. Тестування організували в Україні та у 32 інших країнах. Тимчасові екзаменаційні центри працювали на базі 693 установ. Результати НМТ отримали понад 214 000 абітурієнтів.

Вл. інф.
Фото з Укрінформу.