Традиційні скарги шкіл на брак фінансування під час ретельного вивчення виявилися просто безпідставними.

Взяти, наприклад, Білгород-Дністровський район. В ОТГ району досі залишаються невикористаними понад 26 млн гривень освітньої субвенції з державного бюджету. Станом на 1 січня 2022 року район мав 41,26 млн гривень субвенції з держбюджету, а використав лише 14,55 млн, що становить 35,3% від запланованого.

Про це розповів директор департаменту освіти і науки Одеської обласної військової адміністрації Олександр Лончак.

Він навів кілька конкретних фактів про фінансові залишки в освітній сфері в ОТГ Білгород-Дністровського району.

Залишки субвенції у Старокозацькій ОТГ становлять 7,99 млн гривень, у Мологівській ОТГ — 5,71 млн, у Петропавлівській ОТГ — 4,61 млн,Татарбунарській ОТГ — 2,15 млн, Тузлівській ОТГ — 1,93 млн, Успенівській ОТГ — 1,46 млн, Дивізійській — 1,01 млн, Лиманській — 1,01 млн.

Відповідаючи на запитання, хто посадив школи на «фінансову дієту», керівники освітніх закладів заявляють, мовляв, проводимо тендерні процедури, плануються закупівлі на кінець грудня.

Де були раніше? Чи встигнете? Риторичні питання. Тож вищезгадані громади можуть поділитися коштами з Білгород-Дністровського та закрити питання щодо заробітної плати колег, на яку бракує грошей.

«До речі, в обласній військовій адміністрації просили районну адміністрацію надати пропозиції щодо перерозподілу коштів, щоб, своєю чергою, скерувати їх до Кабміну», — заявив голова департаменту освіти та науки ОВА Олександр Лончак.

За його словами, на оплату праці педагогів Білгород-Дністровський район отримав цього року 606,84 млн гривень. Станом на 1 листопада витрачено 477,8 млн гривень, що становить 78,7% від запланованих. Залишок на кінець року становить 129,04 млн гривень.

«Не вистачає на зарплату вчителям там, де не дбають про оптимізацію мережі та надання дітям якісних освітніх послуг. При цьому у місцевих чиновників та депутатів одна думка: не дамо закрити школу, де лише 30—50 дітей — отримаємо виборчі рейтинги. Платіть тоді заробітну плату колективу з місцевого бюджету та дбайте про сучасні умови розвитку і якість знань школярів у малокомплектних закладах. А по-іншому вже не буде!» — наголосив Лончак.

Одеська область.