Завершується 2013-й, оголошений Президентом України Роком дитячої творчості. У всіх регіонах реалізовувалися відповідні заходи. Сьогодні у сфері управління Міністерства освіти і науки діють 2 181 державних і комунальних позашкільних навчальних закладів. Їх відвідують 1 млн. 633 тис. хлопців і дівчат. Це на 90 тис. більше, ніж торік.

У Татарбунарах, скажімо, ще задовго до Року дитячої творчості районний відділ освіти продумано взявся за реорганізацію позашкільного дозвілля малечі. Результат приємно здивував: у Будинку дитячої творчості (БДТ) число гуртків зросло з 28 до 77, а кількість дітей, що в них займалися, збільшилася з 438 до 1848. Це сьогодні становить 57 відсотків від загального учнівського контингенту.

У селах району, зокрема, працюють 43 гуртки (понад 1032 дітей) за напрямами позашкільної освіти, а саме: технічний, художньо-естетичний, еколого-натуралістичний, туристсько-краєзнавчий. А це, за словами директора Будинку дитячої творчості Галини Священко, різноманітні конкурси, виставки, науково-практичні конференції, фестивалі тощо.

Запам’ятався татарбунарцям ювілейний концерт хореографічного ансамблю «Імпульс» БДТ (керівник Ольга Лукіна). Виступи цього талановитого колективу протягом 10 років є окрасою міських та районних заходів. І не тільки. Ансамбль з центру Бессарабії добре знають і в Одесі, і за кордоном. Бо вирізняється він не тільки яскравими костюмами, а й високопрофесіональним рівнем хореографічних постановок, майстерним виконанням, творчою жертовністю обдарованих педагогів.

ГОРДІСТЮ ТАТАРБУНАРЦІВ ДАВНО СТАЛИ І ЮНІ МУЗИКАНТИ. Зокрема, квінтет духових інструментів з філії районної дитячої музичної школи (ДМШ) в с. Лиман і квартет філії в с. Білолісся.

— Учні з Лимана ввійшли до десятка кращих ансамблів області, а колектив з Білолісся посів на конкурсі, що відбувся в Одесі, третє місце, — зазначає директор ДМШ Тетяна Савчук. — Його ефектний виступ, до речі, відзначили й на відкритому музичному фестивалі «Юні таланти Бессарабії» в Ізмаїлі.

НА ОБЛАСНОМУ конкурсі фортепіанних відділів, у якому виступило понад 150 учасників, район представляла Валерія Гачик (на знімку з сестрою). Вона посіла третє місце. Там також яскраво виступили і стали дипломантами Катя Шульга і Олена Климович.

ДОВІДКОВО

У регіоні активно сприяють розвитку творчих здібностей талановитих дітей. Тут їх матеріально заохочують щомісячними стипендіями голови обласної державної адміністрації (2 тис. грн.). А в Татарбунарському районі започатковано виплату кращим із кращих майже 200 стипендій голови РДА. Збільшується кількість і сума одноразової матеріальної допомоги переможцям конкурсів, фестивалів тощо.

Фото Світлани ЗАЙНУЛІНОЇ.