Про це інформує керівник Держлісагентства Юрій Болоховець на сторінці відомства у Фейсбуці. Це вдалося завдяки збільшенню кількості рейдових бригад із залученням правоохоронців, забезпеченню їх транспортом, запровадженню системи фотофіксації (фотопасток).

Лісівники масово встановлювали спостережні щогли з приладами відеоспостереження. Щільно працювали з місцевою владою, громадськістю - виявляли нелегальні деревообробні підприємства - основних споживачів нелегальної деревини.

На жаль, показники цього року дещо погіршилася. Значна частина відомчого автотранспорту передана ЗСУ, кожен сьомий лісівник боронить Україну від ворога - більшість із них - це представники лісової охорони. Робота системи спостереження в умовах воєнного стану не завжди дозволена.

Як наслідок, за 9 місяців виявлено майже 15 тис. куб.м незаконних рубок. Сума завданої шкоди - понад 125 млн грн. Найбільший обсяг незаконних рубок у наших лісах фіксується на Дніпропетровщині, Закарпатті та Київщині.

Шалений попит на дрова призвів до того, що їхньою незаконною торгівлею почали займатися злочинні угруповання. 29 листопада в Офісі Генпрокурора за участю Державного агентства лісових ресурсів України відбулася спільна нарада керівників правоохоронних органів. Серед інших обговорили питання охорони та збереження лісів.

Сьогодні в координації з правоохоронцями працівники Держлісагентства посилюють контроль, планують низку заходів для зменшення обсягів незаконних рубок.

Найперша задача - збільшити кількість мобільних рейдових груп. Нині їх майже 700.

По-друге, забезпечити лісову охорону транспортом і паливом. У цьому дуже допомагають європейські партнери з Польщі та інших країн.

По-третє, відновити повноцінну роботу системи відеоспостереження за лісами, яка дає можливість фіксувати підозрілу активність і оперативно реагувати.

Четвертий напрям - робота з перевізниками. Продажі дров зросли в кілька разів, транспорту підприємств Держлісагентства не вистачає (частину техніки також передали в ЗСУ). Люди забирають зі складу дрова власними транспортом, на лісових дорогах збільшилась кількість "випадкових" вантажівок, що створює ризик крадіжок деревини.

У наших колег у Латвії, розповідають у Держлісагентстваі, кожна машина, яка забирає з лісу деревину, обладнана GPS-трекером. Рух транспорту відстежується диспетчером. У ДП "Ліси України" обов'язково використаємо цей досвід. Поки що створюємо базу перевізників і техніки, яка систематично працює в лісах.

П'яте - це розв'язати проблему незворотності покарання. За рік складено понад тисячу протоколів щодо незаконної рубки, але відшкодовано лише... 5% збитків. Робота триває, порушники затримуються, а наслідки? Звертаємо на цю проблему увагу наших законотворців та представників правоохоронної та судової системи.

Шосте - це зменшення можливостей для маніпуляцій з деревиною серед працівників лісогосподарських підприємств. Контроль відведення, таксації та оцінки лісосік.

Перевірки, ревізії постійно тривають, але за нормативом контрольним оглядом має охоплюватись 3% площ заготівлі. Цього, звісно, недостатньо. Якісно змінити ситуацію з перевіркою кожної ділянки можуть лише сучасні технології. Такі, наприклад, як лідарна зйомка лісових масивів, фактично створення 3D-карти лісів. І нарешті сьомий напрям - розвиток системи Електронного обліку деревини.

Цього року Держлісагентство впритул наблизилося до запровадження електронного лісорубного квитка. Послуги з його надання надаватимуться через єдину цифрову екологічну платформу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. Підготовка до запровадження нових цифрових систем контролю триває і під час війни.

Уже наступного року очікуємо на істотні зрушення, заявили у Держлісагентстві.

Вл. інф.