Це передбачено проектом Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році. Текст документа оприлюднено на сайті МОН для обговорення.

Національний мультитест проходитимуть майбутні першокурсники бакалаврату, що вступатимуть на основі повної загальної середньої освіти та дипломів фахового молодшого бакалавра, молодшого спеціаліста або молодшого бакалавра. МОН врахувало недоліки останньої вступної кампанії і розширило перелік предметів, які їм доведеться складати.

Оновлений мультитест охоплюватиме чотири обов'язкових дисципліни: українську мову, математику, історію України та одну з іноземних мов - англійську, французьку, німецьку або іспанську, на вибір вступника.

Нагадаємо, що цього року НМТ запровадили вперше, адже через війну не було можливості провести традиційне зовнішнє незалежне оцінювання. Мультитест складався з трьох блоків - з української мови, математики та історії України, і саме запровадження останньої як обов»язкового предмету для вступу викликало найбільшу хвилю невдоволення серед випускників та їхніх батьків. Історію, безперечно, треба знати, проте навряд чи іспит з цього предмета допоможе відібрати найбільш здібних та підготовлених студентів для навчання, скажімо, на факультеті фізики ...

Наступного року такі нюанси обіцяють врахувати - надати вступникам можливість додатково, за бажанням, скласти НМТ з однієї з природничих дисциплін - фізики, хімії або біології. Результат цього іспиту можна буде подати при вступі замість оцінки з історії чи іноземної мови.

Мультитест з чотирьох основних дисциплін і з природничого блоку складатимуть в різні дні.

Охочим опанувати мистецькі та спортивні спеціальності доведеться, окрім НМТ, пройти творчий конкурс.

Випускники минулих років замість результатів НМТ 2023 року матимуть змогу скористатись результатами мультитесту-2022 або сертифікатами ЗНО 2020/2021 років.

Відповідно до проекту Порядку прийому, охочі вступити до магістратури складатимуть ЄВІ (єдине вступне випробування) та ЄВФФ (єдине фахове вступне випробування).

Опанувати 53 спеціальності, яким надається особлива підтримка держави, дозволять без будь-яких зовнішніх іспитів (НМТ, ЄВІ чи ЄФВВ). Натомість доведеться складати вступні іспити у закладі вищої освіти.

МОН обіцяє суттєво зменшити регулювання розподілу бюджетних місць державними замовниками на користь прозорих і повністю автоматизованих процедур.

Випускники шкіл та коледжів з наступного року братимуть участь у спільному широкому конкурсі з використанням уніфікованої формули розрахунку конкурсного бала. На думку авторів нового Порядку, це дозволить розподілити бюджетні місця на користь краще підготовлених абітурієнтів.

У вступній кампанії 2023 року не планують використовувати середні бали шкільних атестатів чи дипломів. При формуванні конкурсного балу не застосовуватимуть сільський коефіцієнт, водночас галузевий та регіональний збережуть. Як застосовувати останній, визначаться навесні - з огляду на воєнно-політичну ситуацію.

Більшість заяв про вступ прийматимуть через електронні кабінети. МОН має намір розширити функціонал особистого електронного кабінету вступника, який дозволятиме подавати заяви як для участі в конкурсному відборі, так і для участі у вступних випробуваннях (крім НМТ). До речі, приймальні комісії закладів вищої освіти вже не забиратимуть на зберігання оригінали документів про освіту вступників.

У проекті Порядку прийому збережено всі пільги та перелік пільгових категорій абітурієнтів. Зокрема, йдеться про мешканців тимчасово окупованих територій. Нюанси застосування пільг для жителів особливо небезпечних територій визначать навесні - з огляду на воєнно-політичну ситуацію в країні.

Потрапити на бюджет з конкурсним балом, меншим за 130, не вийде. Цю вимогу не застосовуватимуть лише до дітей загиблих захисників України. Решту допустять до участі у конкурсному відборі на місця державного (регіонального) замовлення лише в разі виконання такої умови.

Для охочих вступити на популярні медичні спеціальності - «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія» - цей «поріг» встановлять на рівні 150 балів. Тим часом для галузей знань «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини», а також спеціальності «Фармація, промислова фармація» прописали інший «необхідний мінімум» - 140 балів.

На завершення нагадаємо, що затвердити нові правила прийому у міністерстві зможуть лише після ухвалення парламентом законопроекту про завершення поточного навчального року.

P.S. Станом на 14 грудня у Верховній Раді зареєстровано три законопроекти, покликані врегулювати процедуру вступу та складання НМТ — урядовий та альтернативні йому.

Зокрема, йдеться про законопроект № 8228-2, внесений головою профільного парламентського комітету Сергієм Бабаком та низкою інших народних депутатів.

Відповідно до нього вступники складатимуть НМТ протягом двох днів, по дві дисципліни щодня, і матимуть більше предметів за вибором.

«...В один день відбувається комп’ютерне тестування з двох обов’язкових навчальних предметів: української мови й математики; в інший день відбувається комп’ютерне тестування з двох інших навчальних предметів: один навчальний предмет (на вибір вступника) — історія України або одна з іноземних мов; другий навчальний предмет (на вибір вступника) — біологія, географія, фізика, хімія, історія України (якщо іншим вибірковим предметом було обрано одну з іноземних мов) чи одна з іноземних мов (якщо іншим вибірковим предметом було обрано історію України)», — йдеться у документі.