Таке рішення ухвалила громада з урахуванням покращення становища на цьому напрямку фронту. Тому керівникам шкіл та інших закладів поставили завдання розпочати підготовку до очного навчання.

Ідеться про школи, дитсадки, ДЮСШ, музичні школи, палаци культури та інші заклади. Водночас рішення про те, який режим навчання обрати, кожен заклад чи клас ухвалює самостійно шляхом реального голосування батьків. При цьому буде враховано ситуацію з енергетикою, інтенсивністю ракетних ударів та інші чинники.

Працювати в офлайн-режимі заклади почнуть тільки за умови безпечного перебування в них дітей. Ремонти укриттів завершено у 74 закладах, тривають поки ще у 18 — планують завершити впродовж місяця.

«Хоча ворога наші військові відігнали від кордонів Кривого Рогу та області, ще існує небезпека з боку росії — з неба. Тому процес повернення до роботи освітніх закладів буде поетапним. Головним критерієм є відповідний стан тимчасових укриттів та безпечне освітнє середовище. Цю роботу плануємо продовжувати й наступного року, щоб дитсадки та школи були з облаштованими укриттями, які відповідатимуть вимогам воєнного стану», — розповіла директор департаменту освіти та науки міськради Тетяна Кріпак.

Директор одного з дошкільних навчальних закладів Алла Кузуб показує облаштоване тут тимчасове укриття, в якому можуть перебувати до півтори сотні дітей, є запас води, тепло та електрика.

«Це приміщення ми зробили яскравим, світлим, затишним, аби дітям було цікаво, комфортно і безпечно. Скучили за дітками і знаємо, що вони також скучають за дитсадком та спілкуванням з друзями. Батьки, особливо ті, хто працює позмінно, постійно цікавляться, коли можна буде водити малечу до садочка. Усі разом віримо і сподіваємося, що ситуація в країні дозволить це зробити якнайшвидше», — каже вона.

В. о. міського голови Юрій Вілкул підкреслює, що воєнні дії в Україні позначилися на всіх сферах нашого життя. Особливих змін зазнала освітня галузь, зокрема дошкільна — дитсадки міста працюють дистанційно, приймають тимчасово переміщених осіб, серед яких й багато сімей з дітьми. Міська влада розуміє, як нині важко — особливо батькам, які працюють — влаштувати дітей. І тому намагається робити все необхідне, щоб підготувати освітні заклади до безпечного виховного та навчального процесу офлайн.

«Для нас завжди на першому місці — безпека дітей. Тим паче, коли ворог продовжує ракетний терор. Але ми налаштовані на перемогу й водночас робимо ремонти та облаштовуємо тимчасові укриття, захисні споруди, які розташовані в освітніх установах. І щойно покращиться ситуація, буде менше повітряних тривог, будемо поступово повертатися до очної роботи всіх освітніх закладів, зокрема й дитсадків», — зазначив Юрій Вілкул.

Дніпропетровська область.

Фото Криворізької міської ради.