Василь Худинець (праворуч) із Сонею Губеровою і Радимом Купцом.

Із часом багато хто з них повернувся додому або виїхав за кордон, але ще сотні людей через бойові дії в їхніх регіонах досі змушені залишатися на Верховині. Тут неймовірно красиво, але зима в горах — сувора і довга.

— Завданням Колочавської сільської ради стало надати людям житло, у якому буде і тепло, і зручно, а також можливо залишитися на тривалий час, пережити зиму, — розповідає голова сільради Василь Худинець.

Аби допомогти внутрішньо переміщеним особам, виконкомом сільради разом із чеськими громадськими організаціями «Clovek v tisni» та «PresHranice z. s.» реалізував проект «Людина в біді». У його рамках упродовж кількох місяців проведено капітальний ремонт чотирьох будівель. У всіх приміщеннях виконано євроремонт, стіни утеплено, встановлено опалення, санвузли, кухню та оснащено новою побутовою технікою і меблями. Кожна сім’я ВПО отримала окрему кімнату зі своїм санвузлом та спільною кухнею.

Туди в першу чергу поселили сім’ї з дітьми, осіб з інвалідністю та похилого віку.
За словами координаторки програми чеської громадської організації «Clovek v tisni» (українською — «Людина в біді») Соні Губерової, завдяки капітальному оновленню будівель понад півтисячі ВПО на Закарпатті в різних громадах отримають нове комфортне житло, в Колочавській громаді таких 65.

«Наш фонд проводить капітальний ремонт об’єктів, які пустували чи були в аварійному стані в межах Закарпатської області, — розповідає Соня Губерова. — Наші партнери з ГО «PresHranice» вибирають об’єкти, ми фінансуємо ремонт, а словацький партнер «Clovek v tisni» укомплектовує житло всією необхідною побутовою технікою і меблями. Колочавська громада стала першою, де ми почали роботи, і тому тут найшвидше завершили об’єкти. Завдяки ініціативності та рішучості місцевої влади нам вдалося зробити за три місяці те, на що треба понад дев’ять місяців. Робота виконувалася в дуже інтенсивному темпі, але разом ми встигли до настання холодів забезпечити людей житлом. Тому дуже раді і задоволені результатом співпраці, вдячні всім за допомогу. Співпраця з Колочавською сільською радою у майбутньому обов’язково триватиме».

За словами В. Худинця, партнер проекту і керівник «PresHranice», давній друг Колочави Радим Купец зазначив, що не всі громади хотіли брати участь у цьому проекті, а перші об’єкти, які організація запропонувала реставрувати, були саме з Колочавської громади. Тому оновлення житла для ВПО — лише один із намірів, а попереду ще багато спільної роботи задля допомоги як вимушено переміщеним особам, так і жителям громади.

«Ми дуже вдячні чеській громадській організації «PresHranice» та її керівнику Радиму Купцу, а також благодійній організації «Clovek v tisni» за допомогу Колочавській сільській раді в реалізації проекту — продовжує голова Колочавської сільської ради Василь Худинець. — Їхню поміч під час війни важко переоцінити. Тому від імені всієї громади та вже наших ВПО-гостей висловлюємо щиру подяку за надану допомогу, за підтримку та розуміння проблем громади й України в ці складні часи. Завдяки їхній потужній підтримці відчуваємо себе забезпеченими всім необхідним для життя і протидії ворогу».

Тож тепер зима буде справді теплою і приємною.

Закарпатська область.


Ось такі умови у новому житлі.

Фото надані сільрадою.