Завдяки держпрограмі відкрили пекарню.

І хоча, за прогнозами уряду, на кінець року рівень безробіття в країні зросте до 30 відсотків - у Дніпрі ситуація навпаки покращилася.

Так, за даними інспекції з питань праці та зайнятості населення міської ради, якщо на початку року в місті статус "безробітний" офіційно мали 3350 осіб, то нині кількість скоротилася до 1958. Цьому сприяли розробка та запуск ще навесні спеціального чат-боту вакансій для оперативного та ефективного пошуку роботи. Тепер роботодавці можуть самостійно викладати вакансії, а безробітні, і дніпряни, і переселенці, залишати свої резюме, а також дивитись актуальні вакансії.

Щоб допомогти працевлаштуватись переселенцям, працівники інспекції ще й особисто виїжджають до шелтерів або до місць, де роздають гуманітарну допомогу, та інформують про вакансії.

Ставка - на громадські роботи

Цифра

Загалом у Дніпрі 27 тисяч підприємств і майже півмільйона працюючих. Торік ця цифра становила 360 тисяч. Для підтримки тих, хто все ще без роботи, місто попри воєнний стан залучає їх до громадських робіт. З початку року до цієї ініціативи приєднались 652 особи. Торік було на третину менше - 480. Працюючі на громадських роботах отримують не менш як 6700 гривень. На це вже затверджено з бюджету міста виділення майже чотирьох мільйонів гривень.

"Пропонуємо різнопланову громадську роботу: як офісну в управліннях соціального захисту населення департаменту соцполітики міськради, інспекції з питань праці та соціального захисту населення, так і на свіжому повітрі - прибирання територій парків та скверів у Дніпрі, які належать до департаменту парків та рекреації міськради. Завдяки такому виду діяльності є ті, хто долучився до громадських робіт, а потім отримав постійне місце роботи", - розповіла керівник інспекції Тетяна Янушкевич.

За її словами, з початком зими на громадські роботи залучають тільки в інспекції до різних видів робіт. Наприклад, безробітні допомогли відправити майже 11 тисяч листів підприємствам, організаціям, установам міста щодо недопущення виплати заробітної плати менше мінімальної, недопущення відпусток своїм коштом без згоди співробітника більш як на 15 днів, збільшення зарплат у зв'язку зі зростанням розміру мінімальних зарплат та рівня інфляції, а також дотримання інших вимог трудового законодавства. Нині вже восьмеро безробітних доєднались до громадських оплачуваних робіт в інспекції, у тому числі двоє ВПО з Вугледара та Кремінної.

"Я приїхала з Кремінної до Дніпра 11 березня. Там залишились родичі, будинок. Місто окуповане, і зв'язку з рідними немає. Дуже вдячна, що місто так тепло мене зустріло. У минулому я провізор-фармацевт, але знайти роботу за фахом на цей час не змогла. Тож через центр зайнятості влаштувалась на громадські роботи до інспекції. Робота нескладна, вчилась недовго, і це як-не-як нові знання та новий досвід для мене, - каже переселенка Ганна.

Інша безробітна Елеонора - фінансист за фахом, яка три роки працювала у спорткомплексі, але була скорочена, - шукала роботу з травня. Каже, що звернулась до центру зайнятості, щоб улаштуватись на громадські роботи: "Дуже сподобалась вакансія в інспекції, бо це робота з документами і схожа на мою попередню роботу. Тож я залюбки стала працювати".

Кожен безробітний для того, щоб долучитися до громадських робіт, повинен звернутись до інспекції чи центру зайнятості, стати офіційно на облік та дізнатись у них про актуальні вакансії.

Кермо без грошей не залишить

Значну допомогу у працевлаштуванні люди отримують і завдяки комунальному підприємству "Дніпровський електротранспорт". На його базі вже третій рік працює Навчально-виробничий центр, де впродовж трьох з половиною місяців безплатно опановують професію майбутні водії тролейбусів і трамваїв.

Дослівно

"За цей час випустили понад 220 водіїв. Нині триває сьома хвиля навчань. У цій групі двадцятеро учнів навчаються на водія тролейбусів та двадцятеро - на водія трамвая. Вони проходять не лише теоретичний матеріал, а й практику. Учням виплачується стипендія в розмірі шести тисяч гривень", - зазначив провідний фахівець підприємства Нікіта Керенцев.

На думку водія-інструктора Євгена Руденка, в усіх учнів є бажання навчитися нової професії. Звісно, вивчають правила дорожнього руху, спецчастину, поводження з контактною мережею і власне керування тролейбусом. Спочатку їздять територією депо, а вже згодом виїжджають і на маршрути міста.

"З переїздом так сталося, що й фах потрібно було змінити. Побачив оголошення у тролейбусі, що стартують курси, й одразу записався на навчання", - ділиться переселенець із Сєвєродонецька майбутній водій тролейбуса Олексій Пономарьов.

"Записався на курси, побачивши оголошення. Вирішив для себе: чому б і не спробувати, адже це перспективна професія, стабільна зарплата, повний соцпакет. Габарити тролейбуса не лякають - схожий на автівку, тільки трохи більший", - додає його товариш по навчанню Тарас Савічов.

Здійснили мрії під час війни

Майже двісті підприємців-початківців та досвідчені бізнесмени отримали позитивне рішення від обласної служби зайнятості на одержання коштів у рамках державної програми "єРобота". За кількістю перспективних бізнес-ідей регіон увійшов до трійки лідерів - разом зі столицею та Львівщиною.

До речі

Передбачене бізнес-планом одне робоче місце гарантує отримання 150 тисяч гривень на розвиток та створення бізнесу. Два - до 250 тисяч.

Нині оголошено результати одинадцятої хвилі програми, схвальний відгук отримали 23 проекти з Дніпра, Кривого Рогу, Кам'янського та Слобожанського. Їх бізнес-планами передбачено створення понад 60 додаткових робочих місць. Будуть відкриті швацький цех, піцерії, кав'ярні. Є ідеї з розширені студії краси. Також запустять й аварійно-диспетчерську компанію для обслуговування багатоквартирних будинків, з'являться й центри з вирощування овочів і насіння та доочищення води.

Так, завдяки мікрогранту реалізує давню мрію відкрити власну пекарню підприємць із Дніпра Микита Котович. У своєму бізнес-плані він намагався врахувати максимальну кількість ризиків, які можуть виникнути у зв'язку з уведенням воєнного стану. І вже отримав кошти на рахунок, розпочав роботу та працевлаштував двох людей.

"Мій заклад є не просто пекарнею, куди можна зайти по свіжі хлібобулочні вироби, а ще й постачальником замороженої продукції для інших закладів харчування. Урахував те, що, крім продажу свіжої випічки, пекарня може бути постачальником різноманітної продукції в кафе та ресторани. Збільшуючи оборот продукції та укладаючи договори на поставку, зможемо працевлаштувати ще більше людей, сплачувати податки та підтримувати країну. Дуже радий, що водночас здійснив свою мрію та зробив свій внесок у розвиток бізнесу Дніпропетровщини", - підкреслює чоловік.

Нині триває фінальна у цьому році дванадцята хвиля проекту.

Офіційно

"Проект "єРобота" діє для стимулювання підприємництва. У ньому шість програм. Гранти на створення переробних виробництв, теплиць, садів. Та найпопулярніша - "Власна справа". Це мікрофінансова допомога на відкриття і розвиток бізнесу", - зазначає директор департаменту економічного розвитку ОВА Олексій Псарьов.

Дніпропетровська область.


Громадські роботи в інспекції.

Навчають майбутніх водіїв міського транспорту.

Фото ОВА, облради та Дніпровської міськради.