"Країн, які в умовах війни змогли забезпечити проведення вступної кампанії, у світі одиниці, а держава, яка провела вступні іспити як у себе, так і ще в 32 країнах, - єдина, і це Україна", - йдеться у повідомленні на сайті УЦОЯО.

Цьогорічний досвід команди Українського і регіональних центрів оцінювання якості, безперечно, увійде в історію освітніх оцінювань.

Як відомо, через складну безпекову ситуацію, спричинену широкомасштабним вторгненням росії на територію нашої країни 24 лютого 2022 року, цьогоріч було скасовано проведення традиційних вступних випробувань до закладів вищої освіти. Замість ЗНО запровадили новий формат тестування - національний мультипредметний тест (НМТ), розробили нові моделі вступних випробувань до магістратури - магістерський комплексний тест (МКТ) та магістерський тест навчальної компетентності (МТНК).

"Уперше в історії України масштабні (загальнодержавні) оцінювання проведено онлайн. Здійснити їх і забезпечити прозорий, неупереджений відбір вступників до вітчизняних закладів вищої освіти на бакалаврські та магістерські програми дала змогу унікальна система, створена, апробована й запущена в надзвичайно стислі терміни - усього за три місяці, до того ж у країні, де триває жорстока повномасштабна війна", - нагадують в УЦОЯО.

Окрім очевидних труднощів, пов'язаних із підготовкою абсолютно нового за форматом, а часто - і за змістом тестування, перед організаторами вступних випробувань постало два основні виклики: проведення тестувань в умовах війни та їх організація у багатьох країнах за кордоном. З обома цими викликами вдалося впоратися.

"Для того щоб кожен зареєстрований мав змогу пройти НМТ, в Україні й у 58 містах 32 країн було організовано 25 змін тестувань у межах основної, додаткової та спеціальної сесій. Попри повітряні тривоги, перебої з Інтернетом, аварійні відключення електроенергії свої результати отримали понад 214 000 учасників", - підсумували в УЦОЯО.

МКТ і МТНК було проведено в тимчасових екзаменаційних центрах в Україні, а також у 13 інших європейських державах. Пройшли МКТ й отримали результати майже 12 000 учасників, серед яких 415 - за кордоном. Своєю чергою в МТНК взяли участь майже 29 000 учасників, із них 863 - за межами України. До роботи із забезпечення тестування залучили понад 5900 педагогічних і науково-педагогічних працівників.