На зустрічі з Олександром Сичем та Любомиром Семанівим.

Соціально-економічне життя Івано-Франківщини цьогоріч, як і в інших регіонах, відбувалося в умовах воєнного стану. Швидко оговтавшись від стресу, органи державної влади та місцевого самоврядування області насамперед виконували мобілізаційні завдання. Попри те належно дбали про життєзабезпечення мешканців Івано-Франківщини та переселенців, підтримку підприємництва, зокрема й релокованого. На чільному місці — проекти з розвитку. Тут своє плече підставили також громадські організації.

Майданчик для бізнесу та комунікацій

Однією зі знакових подій на Івано-Франківщині в грудні був міжрегіональний економічний форум «Розвиток бізнес-сектору України. Відновлення». Організований Івано-Франківською торгово-промисловою палатою, він став підсумком реалізації масштабного проекту із залученням підприємницьких структур усіх прифронтових областей країни. Протягом кількох місяців представники бізнесу налагодили економічні зв’язки із колегами тилового Прикарпаття та інших областей західного регіону, знайшли нові шляхи збуту продукції, релокації та диверсифікації своїх виробничих потужностей.

У роботі форуму взяли участь керівники міністерств і відомств, народні депутати, представники облвійськадміністрацій, громадських організацій та бізнесу одинадцяти областей. Зі своїм баченням відновлення економіки виступила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна, котра наголосила на потрібності такої величезної аудиторії для донесення інформації про законодавчі ініціативи щодо покращення бізнес-клімату та комунікацій.

З Вадимом Созоником обговорили питання енергозабезпечення області.

«Форум став добрим майданчиком для бізнесу — з конкретними результатами і досягненнями. І формат економічного спілкування дуже потрібний. Це важлива нагода не тільки безпосередньо почути про проблеми на регіональному рівні, а й про шляхи їх розв’язання для відновлення економіки країни», — зазначила Олександра Азархіна.

Того ж дня посадовиця мала зустріч із головою Івано-Франківської обласної ради Олександром Сичем та заступником голови ОВА Вадимом Созоником, на якій обговорили загальнодержавні проблеми в розрізі нинішньої ситуації та нагальні питання життєдіяльності області. Так само йшлося про допомогу області на рівні держави.

Головні питання соціально-економічного розвитку Івано-Франківщини Олександра Азархіна порушила й на зустрічі із заступником директора департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури ОВА, керівником Офісу реформ Володимиром Поповичем, директором департаменту розвитку громад та територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури ОВА Любою Остап’як, заступником міського голови Михайлом Смушаком, першим заступником начальника Служби автомобільних доріг в області Любомиром Семанівим, виконавчим директором Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Ігорем Мельничуком.

Амбітні ідеї для міста

Олександра Азархіна спілкувалася і з представниками громадських організацій Івано-Франківська, зокрема з директоркою БФ «Тепле місто» Росаною Тужанською. Зустріч відбулася в громадському ресторані Urban Space 100 — одному із найзнаковіших проектів цього благодійного фонду.

«Наприкінці грудня ми відзначили восьму річницю створення закладу, — розповідає Росана Тужанська. — Ресторан Urban Space 100 — це сто засновників, 147 підтриманих проектів та грантів загальною сумою 4 мільйони гривень. Ще мільйон гривень акумулювали цьогоріч до фонду допомоги фронту Save Ukraine Now (на ЗСУ, фактично). Такий короткий підсумок нашої діяльності».

Ідею такого ресторану запропонував підприємець та громадський активіст Юрій Филюк. Сто співзасновників безповоротно інвестували по тисячі доларів США — власні ресурси — в цей задум, щоб накопичені кошти спрямувати на розвиток міста. Співзасновники на конкурсній основі обирають найкращі проекти та фінансують їх втілення. Кожен грантовий сезон Urban Space 100 — це можливість для ініціатив та активних містян отримати фінансування на реалізацію прогресивних ідей.

Олександра Азархіна (в центрі) з громадськими активістами.

«Попри блекаути ресторан продовжує працювати. Завдяки цьому нам вдалося зібрати грантовий фонд на цей сезон. Тож вдячні за підтримку і можливість оголосити зимовий конкурс», — каже Росана Тужанська.

Подати заявку на участь у конкурсі можна до 15 січня за посиланням: https://urbanspace. if. ua/uk/get_grant. А вже 28 січня співзасновники ресторану на загальних зборах шляхом голосування оберуть переможців.

До річниці заснування громадського ресторану тут організували акцію «Кава на дрон». Замовники напою таким способом вклали свої кошти на придбання дрона для спецпідрозділу ССО «Омега».

«Локація Urban Space 100 — це місце сили, розвитку, натхнення, зустрічі людей, які чимось цікавляться, щось роблять. Особливо тепер, коли війна поставила дуже багато викликів, сумнівів — як буде далі. Та розвиток не зупиняється. Коли люди готові втілювати щось не лише для себе, а й для громади, така країна має майбутнє», — акцентує увагу одна зі співзасновниць ресторану Надія Шегда.

«Зустріч із громадськими активістами — це ще одне підтвердження того, що для розвитку ініціативи, підприємництва немає перешкод. Кожен робить свій внесок у відновлення країни. На рівні державної влади прагнемо й надалі такої комунікації. Наближаємо Перемогу разом».

Івано-Франківська область.

Фото автора.