Відповідний проект закону про оголошення природних територій міста Моршина, природних територій Моршинського родовища мінеральних лікувальних розсолів та природних територій Нинівського родовища мінеральних лікувальних розсолів Львівської області курортом державного значення (№ 8319) вже зареєстровано у Верховній Раді. Його ініціатором виступив Кабінет Міністрів. Водночас пропонується затвердити межі округу і зон гірничо-санітарної охорони курорту Моршин.

Наукове та медичне середовище офіційно визнає лікувальні властивості природних територій Моршина вже більш як 130 років. За якістю та ефективністю лікування Моршин відповідає рівню таких відомих курортів, як Карлові Вари, Вісбаден, Гуняді-Янош. А запаси мінеральних лікувальних вод, насичених калійними солями, на його території дають змогу прогнозувати збільшення кількості ліжко-місць за рахунок розбудови санаторно-курортної бази. На цьому наголошують автори законопроекту.

Спираючись на інформацію Моршинської міської ради, урядовці кажуть, що обсяг запасів мінеральних калійних руд, які забезпечують мінералізацію підземних вод, згідно з проведеними дослідженнями, становить 205 мільйонів тонн. Цього, на думку науковців, вистачить для мінералізації води ще на дві сотні років. А унікальність наявних природних лікувальних ресурсів у сукупності з інфраструктурою їх використання створюють умови для оголошення природних територій міста Моршина, територій Моршинського родовища мінеральних лікувальних розсолів та природних територій Нинівського родовища Львівської області курортом державного значення.

Нині на зазначених територіях здійснюють свою діяльність 24 санаторно-курортні заклади: 10 санаторіїв, 4 пансіонати та 10 готелів. Місткість курорту станом на початок минулого року становила 3347 місць (в санаторіях — 2510 місць, в інших закладах — 837 місць). Протягом 2021-го, враховуючи встановлені карантинні обмеження, санаторно-курортними закладами Моршина оздоровлено майже 15 тисяч осіб, з них 0,5 тисячі іноземців. Відповідно у 2020 році — 10 тисяч осіб, з них 0,8 тисячі іноземних громадян. Система охорони здоров’я у місті спрямована на забезпечення доступності, якості та ефективності надання кваліфікованої медичної допомоги населенню та відвідувачам Моршина. Ця галузь потребує інвестицій, а статус курорту державного значення гарантує інвесторам стабільний розвиток регіону, оскільки запаси лікувальних вод дають змогу розширювати санаторно-курортну базу, переконані законотворці.

Економіка громади, як і України в цілому, з березня 2020 року функціонує в умовах пандемії COVID-19. Запровадження карантинних заходів істотно позначилися на результатах виконання бюджету та основних показниках соціально-економічного розвитку. Складна ситуація в країні, що склалася у зв’язку з воєнною агресією рф, значною мірою вплинула на кількість відпочивальників, заповнюваність санаторіїв та на виконання бюджету в цілому. Враховуючи сьогоднішню ситуацію та значну кількість внутрішньо переміщених осіб, які знайшли тимчасовий прихисток у громаді з перших днів війни, санаторно-курортні заклади здебільшого використовуються як місця компактного поселення внутрішньо переміщених осіб та не працюють на повну потужність.

Станом на 1 січня 2022 на території Моршинської громади зареєстровано 762 суб’єкти господарської діяльності. Із них — 288 юридичних осіб та 474 фізичні особи-підприємці. Серед найбільших бюджетоутворюючих підприємств громади — ПрАТ МЗМВ «Оскар», ТзОВ «ІДС Аква Сервіс», ДП Санаторій «Моршинський», ДП Санаторій «Моршинкурорт» ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», ТзОВ «АТБ-маркет».

Межі округу і зон санітарної охорони курорту Моршин затверджено ще постановою Ради Міністрів Української РСР від 12.08.1982 № 414 (додаток № 4). Однак, з моменту набуття чинності закону про курорти статус курортних територій міста Моршина не було підтверджено на законодавчому рівні та не приведено у відповідність до чинного законодавства України.

Львівська облдержадміністрація з метою створення умов для збереження природних територій та раціонального використання особливо цінних і унікальних природніх лікувальних ресурсів ще в 2018 році подала в Міністерство економічного розвитку і торгівлі розроблене Моршинською міською радою клопотання щодо оголошення природних територій оздоровчого призначення міста Моршина та територій Нинівського родовища мінеральних лікувальних розсолів курортом державного значення — курортом Моршин. За результатами розгляду клопотання Міністерство економічного розвитку і торгівлі підготувало відповідний проект закону та надіслало його на погодження до профільних центральних органів виконавчої влади. Та у зв’язку зі зміною складу уряду та системи центральних органів влади у сфері туризму виникла необхідність повторного погодження зазначеного проекту.

Законотворці сподіваються, що оголошення Моршина курортом держаного значення сприятиме розвитку всієї сфери й дасть змогу перетворити її на високорентабельну, інтегровану в світовий ринок конкурентоспроможну сферу. Це прискорить соціально-економічний розвиток регіону й держави в цілому і сприятиме підвищенню якості життя та охорони здоров’я населення, очікують вони. Водночас це не вплине на ринкове середовище та на забезпечення захисту прав та інтересів суб’єктів господарювання, переконують урядовці. І вказують на те, що ухвалення відповідного законопроекту підвищить спроможність територіальних громад, матиме позитивний вплив на ринок праці та рівень зайнятості населення. А також покращить стан здоров’я населення, екологію та навколишнє природне середовище.

Нині проект закону перебуває на розгляді в парламентському Комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики.