За оперативною інформацією, понад 800 тисяч гектарів кукурудзи продовжує зимувати у полі. Зважаючи на те, що за тиждень її обмолочено менш як на 100 тисячах гектарів, збирання качанистої може розтягнутися до весни. Тому цього року, прогнозує міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, структура посівних площ зміниться.

«Кукурудза — культура, яка давала найбільший валовий дохід, частково ще залишається не зібраною через погодні умови, ракетні обстріли, проблеми з електроенергією. Тобто поля не підготовлені до весняних робіт належним чином. Це означає, що багато фермерів перейдуть на інші культури. Зокрема на соняшник і сою», — зазначив він під час прес-конференції «Мінагрополітики-2022. Результати роботи в умовах воєнного стану», де також окреслив, яким буде 2023-й для агросектору.

На думку Миколи Сольського, однією з найгостріших проблем для аграріїв нині є мінімальна ліквідність агропродукції. Через низькі закупівельні ціни на зерно та дорогу логістику вітчизняний сільгоспвиробник не може швидко і вигідно продати зібраний урожай, щоб отримати гроші для оплати своїх зобов’язань.

«Якщо торік основна робота міністерства була зосереджена на відновленні морського експорту та пошуку альтернативних шляхів, — нагадав Микола Сольський, — то цього року нам потрібно працювати над збільшенням ліквідності ринку, якому не вистачає кредитних коштів. Ми шукаємо інструменти, щоб змінити ситуацію».

Мінагрополітики, як запевнив його очільник, продовжить курс на дерегуляцію, реформу меліорації, розвиток переробки, підтримку аграріїв, міжнародну співпрацю та євроінтеграцію. Також міністерство не відмовляється від озвучених раніше у швейцарському Лугано — в рамках Міжнародної конференції з питань відновлення України — амбітних проектів на кшталт будівництва олійного трубопроводу Ягодин — Гданськ.