Обґрунтовуючи необхідність ухвалення законопроекту, народні депутати зазначають, що забезпечення продовольчої безпеки держави та її експортного потенціалу, а також розвиток агропромислового розвитку неможливі без дієвої системи захисту рослин та ефективних механізмів правового регулювання у цій сфері.

«На сьогодні чинне законодавство України в сфері здоров’я рослин включає дві базові галузі: карантин і захист рослин, які врегульовані законами «Про захист рослин», «Про карантин рослин», «Про пестициди і агрохімікати».

При цьому закони «Про захист рослин» і «Про карантин рослин», які було прийнято у 1998 та 1993 роках відповідно, подекуди містять дублюючі положення. Закон «Про пестициди і агрохімікати» було прийнято у 1995 році, і відтоді він не піддавався системному перегляду в частині сталого та безпечного поводження із засобами захисту рослин з урахуванням динаміки розвитку суспільних відносин у цій сфері», — наголошується в пояснювальній записці та зауважується, що ключові положення зазначених законів не повною мірою узгоджуються із законодавством ЄС у цій сфері.

Отже, зазначають народні депутати, державне регулювання сфери карантину і захисту рослин доцільно переглянути, уніфікувати, осучаснити і привести у відповідність до законодавства Євросоюзу.
Цей законопроект, зазначають парламентарії, підготовлено із залученням експертів проектів міжнародної технічної допомоги ЄС, зокрема, таких як «Підтримка впровадження сільськогосподарської та продовольчої політики» та «Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин в Україні».

Документ розроблено з метою системного та комплексного перегляду державного регулювання, яке на сьогодні має місце в сфері захисту рослин, сфері обігу і застосування засобів захисту рослин, а також здійснення державного контролю та інших офіційних заходів у зазначених сферах; виконання міжнародних зобов’язань України відповідно до статті 64 Угоди про асоціацію; створення однакового із ЄС режиму державного регулювання у сфері захисту рослин, сфері обігу і застосування засобів захисту рослин. А також здійснення державного контролю та інших офіційних заходів у зазначених сферах за рахунок імплементації у законодавство України відповідних актів ЄС.

Водночас законопроект передбачає створення інформаційно-комунікаційної системи у сфері захисту рослин, яка призначена для комплексного використання механізмів і інструментів, за допомогою яких здійснюється управління, обробка й автоматизований обмін даними, інформацією та документами, що стосуються заходів державного контролю та інших офіційних заходів у сфері захисту рослин.

Така система буде ідентичною за своєю метою до інформаційно-комунікаційної системи щодо перевірки дотримання операторами ринку законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, а також законодавства про побічні продукти тваринного походження під час ввезення (пересилання) таких побічних продуктів на митну територію України. Це в результаті дасть змогу створити єдину комплексну інформаційно-комунікаційну систему компетентного органу (Держ-продспоживслужби).

Фінансування програмного забезпечення та утримання цієї системи здійснюватиметься за кошти проекту технічної допомоги Європейського Союзу.

Ухвалення та реалізація норм цього законопроекту, переконані його автори, допоможе серед іншого посилити захист і охорону території України від занесення регульованих шкідливих організмів. Також це сприятиме створенню прозорих правил ведення бізнесу, а також вдосконалить систему лабораторних досліджень відповідно до підходів ЄС.

До того ж високий ступінь ідентичності законодавства України із законодавством ЄС у сфері захисту рослин спростить вихід української продукції на зовнішні ринки.