Тестування з усіх предметів вступники складатимуть протягом одного дня. Про це заявив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет в ефірі національного телемарафону «Єдині новини».

«Я особисто зустрічаюся з батьками, вчителями, з майбутніми абітурієнтами. Міністерство буде стояти на позиції, щоб проводити тестування виключно в один день, — повідомив міністр. — Якщо ми будемо розтягувати тестування на кілька днів, то чим це відрізнятиметься від традиційного ЗНО і як це враховує небезпеки воєнного стану?»

На його думку, такий іспит з трьох обов’язкових предметів — української мови, історії та математики — цілком дозволяє відібрати вступників з відповідним рівнем знань. Водночас під час цієї вступної кампанії враховуватимуть варіативність підготовки абітурієнтів, що вступатимуть, наприклад, на інженерні чи медичні спеціальності, які вимагають відповідного рівня знань з природничих наук, чи гуманітарні, котрі передбачають поглиблене вивчення інших профільних дисциплін.

Як повідомив Сергій Шкарлет, четвертим предметом, який складатимуть абітурієнти, може бути іноземна мова, фізика, хімія, біологія тощо — на вибір.

«Абітурієнт зможе сам обирати той комплект дисциплін, який він може якнайкраще скласти й бути зарахованим до національних закладів вищої освіти», — пообіцяв профільний міністр.

Нагадаємо, що минулого року НМТ запровадили вперше, адже через війну не було можливості провести традиційне Зовнішнє незалежне оцінювання.

Процедуру проведення наступної вступної кампанії ще не визначено, хоча проект Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році профільне міністерство оприлюднило для ознайомлення ще торік.

Цей документ передбачав, що прийдешнього літа замість ЗНО абітурієнти складатимуть оновлений Національний мультипредметний тест.

НМТ проходитимуть майбутні першокурсники бакалаврату, котрі вступатимуть на основі повної загальної середньої освіти та дипломів фахового молодшого бакалавра, молодшого спеціаліста або молодшого бакалавра. Оновлений мультитест охоплюватиме чотири дисципліни: українську мову, математику, історію України та одну з іноземних мов — англійську, французьку, німецьку або іспанську, на вибір вступника.

МОН врахувало недоліки останньої вступної кампанії і розширило перелік предметів, які доведеться складати. Зокрема, міністерство пропонувало надати вступникам можливість додатково, за бажання, скласти НМТ з однієї з природничих дисциплін — фізики, хімії або біології. Відповідно до оприлюдненого Порядку, результат цього іспиту можна буде подати при вступі замість оцінки з історії чи іноземної мови.

Ці умови і правила ще можуть змінитися, адже Порядок затвердять лише після того, як буде ухвалено законопроект про завершення 2022/2023 навчального року та проведення вступної кампанії.

Як повідомляв «Голос України», у парламенті зареєстровано три законопроекти, покликані врегулювати процедуру вступу та складання НМТ — урядовий та альтернативні йому.

Зокрема, йдеться про законопроект № 8228-2, внесений головою профільного парламентського комітету Сергієм Бабаком та низкою інших народних депутатів.

Відповідно до нього вступники складатимуть НМТ протягом двох днів, по дві дисципліни щодня. Протягом першого складатимуть українську мову й математику; протягом другого — два інші навчальні предмети: історію України або одну з іноземних мов (на розсуд абітурієнта) та ще одну дисципліну на вибір. Відповідно до законопроекту, якщо вступник вирішив складати іноземну, то другий предмет обиратиме з такого переліку: біологія, географія, фізика, хімія або історія України.