З цією метою у парламенті зареєстровано два законопроекти: «Про внесення зміни до розділу ХХІ «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України щодо сприяння ввезенню на територію України безпілотних літальних апаратів та деяких інших товарів» (№ 8361) та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння ввезенню на територію України безпілотних літальних апаратів та деяких інших товарів» (№ 8360).

Ініціаторами та розробниками цих законопроектів виступили народні депутати Ярослав Железняк («Голос») та Данило Гетманцев («СН»), до яких приєднались колеги з різних фракцій та груп. «Наші законопроекти про звільнення від імпортних податків дронів зареєстровано. Але проблема забезпечення безпілотними апаратами Збройних Сил значно складніша. І лежить у площині виробництва. Наших. Кращих. Найсучасніших. Які рятують життя та продаються у всьому світі», — повідомив Данило Гетманцев у своєму Телеграм-каналі. «З перших днів повномасштабного вторгнення, — йдеться в пояснювальній записці, — квадрокоптери (дрони) українського та іноземного виробництва є одним із важливих факторів для ефективного захисту України.

Дрони допомагають контролювати лінію фронту, коригувати артилерію та наближають нашу Перемогу. Потреби українських військових у забезпеченні дронами є значними і нагальними з огляду на мобільність квадрокоптерів та високі ризики щодо їх втрати. При цьому Збройним Силам України квадрокоптери потрібні у таких обсягах, які наразі не встигають повною мірою задовольнити ані держава, ані українські благодійні фонди. Гуманітарна допомога з-за кордону також не покриває усіх запитів».

До того ж, зазначають народні депутати, ввезення дронів на інших правових підставах, аніж гуманітарна допомога від донорів на безоплатній основі, спричиняє необхідність сплати митних платежів. Зокрема, за 2022 рік з початку повномасштабної війни в Україну офіційно ввезли лише 657 дронів зі сплатою митних платежів. За наявних обставин скасування необхідності сплати митних платежів та ПДВ щодо придбаних за кордоном квадрокоптерів істотно спростило б їх імпорт та збільшило б їх кількість для потреб військових.

За словами депутатів, важливе значення для українських захисників мають також тепловізори, оптичні приціли та коліматори, потребу в яких також могло б задовольнити додаткове стимулювання їх ввезення. Власне, законопроектами пропонується установити, що тимчасово, на період дії воєнного стану в Україні, але не більше ніж до 1 січня 2024 року, звільняються від оподаткування ввізним митом та податком на додану вартість безпілотні літальні апарати, оптичні та коліматорні приціли (коліматори), приціли нічного бачення або тепловізійні приціли, тепловізійні біноклі та монокуляри, прилади нічого бачення, що ввозяться на митну територію України підприємствами або громадянами, у тому числі переміщуються (пересилаються) на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях.

До того ж передбачається, що зазначені пільги не будуть застосовуватися до товарів, що мають походження з країни, визнаної державою-окупантом або державою-агресором та ввозяться з території держави-окупанта або з окупованої території України.

За словами Ярослава Железняка, жодного економічного сенсу в наявності податкових обмежень нині немає. Адже за 2022 рік з початку повномасштабної війни в Україну офіційно ввезли лише 657 дронів, за які сплачено ПДВ та мито.

«Саме тому ми з колегами ініціюємо звільнення від ПДВ/мита ввезення дронів до кінця війни. Чесно кажучи, треба було це зробити значно раніше», — зауважив він, додавши, що ініціатори змін проситимуть колег розглянути документи за максимально швидкою процедурою.