Комітет з питань економічного розвитку на своєму засіданні розглянув та рекомендував парламенту ухвалити в першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення санкційної політики та підвищення ефективності управління державним, комунальним майном та арештованими активами» (№ 8311). Мета цього законопроекту, як зазначається в пояснювальній записці, — забезпечення максимально ефективного використання наявних у держави та громад ресурсів для забезпечення потреб, спричинених війною, через вдосконалення санкційної політики та підвищення ефективності управління державним, комунальним майном та арештованими активами.

З початком повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну, зазначають автори законопроекту, серед яких, зокрема, Олексій Мовчан, Андрій Мотовиловець та Дмитро Наталуха, основним пріоритетом держави стало забезпечення Збройних

Сил та підтримка української економіки. Але захист від збройної агресії потребує значних та регулярних надходжень до бюджету. Тож Україна має максимально ефективно використовувати всі власні наявні ресурси та можливості для наповнення державного та місцевих бюджетів.

Для досягнення цієї мети парламент уже прийняв низку законодавчих актів. Це дозволило не лише відновити малу приватизацію, яка була зупинена після 24 лютого 2022 року, а й оновити регулювання великої приватизації та уніфікувати її з процедурами малої в частині прозорих та конкурентних засад продажу. У результаті лише до державного бюджету вже надійшов щонайменше мільярд гривень.

Тим часом у розпорядженні держави, її органів та підприємств, а також у органів, що представляють громади, є велика кількість ресурсів, що можуть і повинні бути використані максимально ефективно для наповнення бюджетів та забезпечення потреб держави і суспільства. Проте чинне законодавство не завжди повною мірою забезпечує досягнення таких цілей, а тому — потребує оновлення.

Цей законопроект, власне, і спрямований на актуалізацію законодавства у частині вдосконалення санкційної політики та підвищення ефективності управління державним, комунальним майном та арештованими активами. Народні депутати відзначають також, що крім економічної кризи, спричиненої збройною агресією рф, держава зіштовхнулась і з необхідністю вирішення соціальної кризи. Адже тисячі українців втратили своє житло через воєнні дії, тисячі змушені були покинути свої домівки та переміститись у більш безпечні міста. Тож виникла необхідність створення нових та ефективного використання наявних ресурсів житлового фонду.

Власне, аби втілити в практичну площину заявлену законопроектом мету, передбачається, зокрема, по-перше, запровадити правовий інструмент, необхідний для відновлення зруйнованого, пошкодженого внаслідок війни та здійснення нового будівництва житлового фонду.

Цього пропонується досягти шляхом встановлення єдиного порядку передачі права на забудову на земельних ділянках, що перебувають у власності, користуванні державних та комунальних органів, установ, організацій, підприємств та інших суб’єктів господарювання державного та комунального секторів економіки, визначеного Кабінетом Міністрів України.

По-друге, запровадити додаткові можливості управління арештованим майном на період дії воєнного стану. Крім того, законопроектом пропонується запровадити новий вид санкції у Законі «Про санкції» — примусову реалізацію.

Це дозволить одразу після прийняття рішення судом реалізовувати підсанкційні активи. Наразі Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради висловило до законопроекту низку зауважень. Їх народні депутати обіцяють врахувати під час доопрацювання проекту до другого читання.