Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в Телеграмі. Сталося це на 18-й позачерговій сесії комітету.

Міністр також одразу зазначив, що історичний центр міста-порту нині через російську агресію перебуває під величезною загрозою. Варто сказати, що російська делегація в ЮНЕСКО усіляко намагалася зашкодити цьому процесу, утім, здоровий глузд таки переміг. 

Президент Володимир Зеленський подякував партнерам за підтримку: «Вдячний партнерам, які допомагають захистити нашу перлину від атак загарбників з рф».

У міськраді Одеси в свою чергу сподіваються, що новий статус посприяє збереженню цілісності пам’яток, а також підвищить престиж самого міста. А ще допоможе залучити туристів та стимулюватиме зростання економіки. Крім того ЮНЕСКО допоможе розставити пріоритети у підтримці об’єктів культурної спадщини, адже стан об’єктів і надалі моніторитиметься та контролюватиметься.

Варто зазначити, що у серпні минулого року в Міністерстві культури ініціювали внесення центру Одеси до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО за прискореною процедурою. У жовтні Україна офіційно передала на розгляд організації номінальний файл «Історичний центр міста-порту Одеси» для внесення до списку, а Президент Володимир Зеленський закликав провести позачергову сесію сесію Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і включити історичний центр Одеси до його переліку.

Тепер багато експертів вважають, що в такий спосіб місто — Перлину біля моря все-таки вдасться захистити та зберегти. Варто також пам’ятати, що ворог агресивний і непередбачуваний. І всі ми добре пам’ятаємо, як вони зруйнували історичний Грозний. Зовсім свіжа й інформація про сирійське античне місто Алеппо. Тому лише наша якнайшвидша перемога зможе уберегти нашу Одесу і всі інші українські міста. У будь-якому разі тепер росії доведеться відповідати за всіма законами, зокрема і міжнародним правом у цій царині.

До слова, Одеса — єдине місто в Україні, яке зберігає урбаністичну структуру південного мультикультурного міста кінця XVIII—XIX століть. Історичний центр міста є останнім географічно та хронологічно заснованим європейським містом-портом. Одеса будувалася за європейськими стандартами, але з використанням власної унікальної урбаністичної культури і розвивалася як повноцінний європейський культурний центр. Тож варто забути про «русский город», Одеса самобутня, як би не вважала країна-агресор.

А одесити і батьки міста мають подбати про збереження та реставрацію стародавньої архітектури і про те, щоб історичний центр не забудовувався висотками, а залишався цілісним комплексом і тією справжньою Перлиною біля моря, оспіваною багатьма поетами і композиторами.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.