Профільний парламентський комітет рекомендував Верховній Раді ухвалити урядовий варіант законопроекту (реєстр. № 8228-1 від) і відхилити два альтернативні йому.

Тож про анонсовані раніше новації у вигляді чотирьох обов’язкових предметів для вступу та складання мультитесту протягом двох днів можна забути. Від цієї ідеї відмовились з огляду на війну та безпекові ризики.

Як відомо, новий формат цього іспиту вже презентували на прес-конференції в МОН голова профільного комітету Сергій Бабак, його заступниця Юлія Гришина, міністр освіти Сергій Шкарлет та очільник Українського центру оцінювання якості освіти Юрій Бойко.

Цьогорічний Національний мультитест міститиме три блоки завдань з трьох предметів: двох обов’язкових — української мови і математики та одного — на вибір вступника. Під час реєстрації на НМТ абітурієнту доведеться вказати, що саме він складатиме з такого переліку — історію України, одну з іноземних мов, біологію, хімію чи фізику.

Тестування триватиме 180 хвилин, по 60 хвилин на кожен з блоків. Утім, учасники зможуть самі розподіляти свій час: якщо хтось швидше виконає завдання з української мови або математики, то зможе довше попрацювати над третім предметом.

Після завершення виконання всіх завдань НМТ кожен учасник отримає інформацію про кількість тестових балів за кожний блок. Для конкурсного відбору використовуватимуть результати виконання кожного блоку, переведені в шкалу 100—200 балів за визначеною МОН шкалою. Одразу після тестування учасник знатиме кількість набраних ним тестових балів і зможе попередньо оцінити свої шанси на вступ. Для отримання результату за шкалою 100—200 балів з кожного блоку НМТ потрібно набрати не менш як 10% від загальної кількості тестових балів.

Третій предмет, який абітурієнти обиратимуть самостійно, буде певною мірою універсальним, тобто його результати прийматимуть для вступу на будь-яку спеціальність. Водночас для всіх спеціальностей буде встановлено вагові коефіцієнти до результатів кожного блоку НМТ. Для того щоб, наприклад, знання з біології мали більшу вагу у формуванні конкурсного балу для майбутнього медика, ніж знання з історії, а для майбутнього правника — навпаки. Відповідні коефіцієнти можна буде знайти у Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році, коли його затвердять.

Реєстрація для участі в НМТ відбуватиметься у квітні, до того ж онлайн, через спеціальний сервіс на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Поки що передбачено проведення двох сесій НМТ: основної, яка буде у червні і додаткової — в червні—липні.

Як і в минулому році, НМТ проведуть і в Україні, і за кордоном. Замість результатів НМТ 2023 року можна буде скористатися торішніми результатами НМТ або сертифікатами ЗНО 2021 чи 2020 років.

Вл. інф.