Шість областей вже набрали максимальну кількість педагогів, які можуть брати в ній участь.

Процедура залишається незмінною. Охочі пройти сертифікацію мають створити реєстраційну картку-заяву за допомогою спеціального сервісу на сайті Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО), а потім надіслати комплект необхідних документів на адресу, вказану в реєстраційному повідомленні.

Станом на 9-ту годину 31 січня 1010 учителів початкових класів уже сформували реєстраційні картки-заяви, зазначають в УЦОЯО. Загалом цьогоріч пройдуть сертифікацію не більш як 1500 вчителів початкової школи, кількість учасників від кожної області визначена наказом Міністерства освіти і науки.

Як інформує УЦОЯО, за першу добу після старту реєстрації шість областей вже вибрали свої квоти.

«Вичерпано граничну кількість сформованих карток-заяв для проходження сертифікації у Вінницькій, Київській, Полтавській, Сумській, Черкаській, Чернігівській областях, — інформують в УЦОЯО. Однак учителі з цих областей матимуть змогу зареєструватися в додатковий період — з 6 до 13 лютого».

У сертифікації братимуть участь учителі молодших класів, котрі мають не менше двох років педагогічного стажу. У другій половині року її поширять і на вчителів п’ятих класів, які працюють за програмою «Нова українська школа». У ній братимуть участь по 500 учителів з математики та української мови й літератури, які забезпечують реалізацію нового державного стандарту на першому циклі базової загальної середньої освіти. Реєстрація вчителів п’ятих класів розпочнеться у серпні.

Метою сертифікації є виявлення та стимулювання педагогічних працівників з високим рівнем професійної майстерності, які володіють методиками компетентнісного навчання і новими освітніми технологіями та сприяють їх поширенню.

Сертифікація відбувається в три етапи: перший — це незалежне тестування або так зване учительське ЗНО, другий — самооцінювання власної педагогічної майстерності і третій — вивчення практичного досвіду роботи педагога. До кожного наступного етапу допускаються лише ті учасники, які успішно подолали попередній.

Педагогічні працівники беруть участь у сертифікації винятково на добровільних засадах і можуть відмовитися від участі на будь-якому її етапі.