У Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до Перехідних положень Податкового кодексу України (№ 8391), яким пропонується визначити тимчасові особливості врахування витрат на придбання та ремонт інверторів, акумуляторів, електрогенераторних установок, понесених всіма категоріями платників податків.

Повномасштабна війна росії проти України призводить до значних руйнувань, в тому числі у промисловій та соціальній інфраструктурі країни, а розпочаті ворогом масштабні обстріли енергетичних об’єктів спричинили значний дефіцит потужностей в електромережі країни.

Щоб забезпечити роботу енергетичної системи, в Україні були запроваджені стабілізаційні, а часто й аварійні відключення електропостачання в усіх регіонах країни. В цих умовах багато підприємств та підприємців, а також громадяни України були вимушені придбати інвертори, акумулятори та генератори, а вартість таких товарів зросла майже втричі через дефіцит на ринку.

Для юридичних осіб платників податку на прибуток та фізичних осіб-підприємців на загальній системі оподаткування такі витрати нині не включаються до витрат поточного періоду. А це фактично збільшує рівень оподаткування. Автори законопроекту зазначають, що протягом п’яти років через механізм амортизації ці витрати перенесуться до собівартості продукції, а платники єдиного податку та громадяни взагалі не мають можливості врахування таких витрат при сплаті податків.

Саме тому законопроектом пропонується запровадити механізм врахування витрат на придбання та ремонт інверторів, акумуляторів, електрогенераторних установок при сплаті податків юридичними та фізичними особами, а також пального до них (для платників податків, які не враховують витрати при визначенні розміру податків), тимчасово визначивши особливості врахування таких витрат. Для юридичних осіб платників податку на прибуток ці витрати пропонується віднести до витрат звітного періоду (зменшити податок на прибуток на 18 відсотків від їх вартості). Для фізичних осіб-підприємців, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, витрати не підлягатимуть амортизації та відноситимуться до витрат звітного періоду (зменшення податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) на 18 відсотків від їх вартості). А для юридичних та фізичних осіб — платників єдиного податку — витрати на їх придбання та ремонт, а також витрати на придбання 1000 літрів пального зменшуватимуть оподаткований дохід (зменшення єдиного податку на 5 відсотків від розміру витрат). Витрати громадян на придбання та ремонт енергогенеруючих систем, а також витрати на придбання 1000 літрів пального до них пропонується включати до податкової знижки (повернення з бюджету ПДФО — 18 відсотків від розміру витрат).

Такий підхід дозволить врахувати вимушені витрати на купівлю та ремонт інверторів, акумуляторів, генераторів та пального до них і частково компенсує вимушені витрати, вважають автори законопроекту.