Про це йшлося в сюжеті ТБ «Суспільне. Луцьк».

Проблема, з якою на Волині, здавалось би, вже майже впоралися, виникла з початком повномасштабної війни з росією. З лютого минулого року в області для потреб Збройних Сил України вилучили одразу 63 шкільні автобуси.

Як розповіла начальник обласного управління освіти і науки Наталія Матвіюк, нині дітей до закладів освіти довозять 245 шкільних автобусів, залучають також муніципальний та найманий транспорт. Щодня доправляти до школи потрібно 13 665 учнів, на сьогодні ж забезпечено підвезенням 12 848. Тобто бракує транспорту ще для 817 школярів.

Показова у цьому плані приміська Боратинська сільська громада. У місцевий ліцей, де навчаються 600 школярів, потрібно довозити 400 з них. Як розповіла директор навчального закладу Світлана Торбик, одного шкільного автобуса не вистачає для підвезення усіх дітей, тому на безоплатній основі орендують ще один у комунального підприємства «Боратин». Такий транспорт здійснює сім рейсів, проїжджаючи чотири села: Боратин, Новостав, Голишів і Вербаїв.

«Загалом у Боратинській громаді шкільними автобусами перевозять 870 дітей. Щоб повністю вирішити питання, не вистачає ще двох таких транспортних засобів», — ділиться інформацією спеціаліст відділу освіти сільради Оксана Врублевська. Нагадаємо, йдеться про одну із найбагатших ТГ області, яка межує з Луцьком.

Торік територіальні громади Волині за рахунок залишків освітньої субвенції та коштів місцевих бюджетів придбали десять шкільних автобусів, два автобуси купили за благодійні внески.

Цього року на їх придбання теж очікують гроші з держбюджету. Скільки їх буде, ніхто не знає. А тим часом перевозити школярів треба. Оскільки транспорт має властивість зношуватися і виходити з ладу, проблема може лише загострюватися. Тож аби її вирішувати, слід активніше залучати для придбання нових машин кошти громад і благодійників. Діти повинні витрачати час на навчання, а не на багатокілометрові переходи до школи!

Волинська область.

На знімку: щодня сотні дітей з довколишніх сіл поспішають автобусами в Боратинський ліцей.

Фото з ТБ «Суспільне.Волинь».