Низка народних депутатів наполягають на включенні історії до переліку обов’язкових блоків Національного мультипредметного тесту (НМТ) і запропонували відповідні правки.

Ще місяць тому на спільній прес-конференції представники профільного парламентського комітету та Міністерства освіти і науки розповіли, що визначилися з форматом оновленого НМТ.

Національний мультитест мав складатися з двох обов’язкових предметів — української мови та математики, а також з одного додаткового (історія України, іноземна мова, хімія, фізика чи біологія — на вибір вступника). Нині представники різних парламентських груп та фракцій мають своє бачення найкращого варіанта НМТ.

За словами народного депутата Володимира В’ятровича, суть його правок до законопроекту, які підтримують більш як 20 парламентаріїв, полягає в намірі повернути до переліку обов’язкових дисциплін історію.

Її разом з українською мовою мають складати всі вступники. «Чи це буде замість математики, чи додатково, вирішать фахівці МОН», — коментує Володимир В’ятрович.

На його думку, загальну кількість обов’язкових предметів для вступників має визначати Міністерство освіти і науки. Водночас українська мова та історія, наголошує він, «є не просто навчальними дисциплінами, обидва предмети є важливими для формування громадянської ідентичності українців». І це набуває особливої ваги під час російсько-української війни, яка багато в чому є війною за ідентичність.

Цікаво, що в самому законо-проекті немає переліку ані обов’язкових, ані додаткових дисциплін для Національного мультитесту, та й самої абревіатури НМТ ви в ньому не знайдете.

Як роз’яснив у коментарі Суспільному голова профільного парламентського комітету Сергій Бабак, законом «ми просто передаємо право Міністерству освіти і науки, власне, Кабінету Міністрів формувати цей тест цьогоріч».

Усі пропозиції до законопроекту будуть обговорювати на комітеті, зокрема й ідею замінити обов’язкову математику на обов’язкову історію.

Водночас, на думку Сергія Бабака, треба враховувати всі зовнішні обставини, зокрема, що абітурієнти вже розпочали готуватися до вступних іспитів, що їм знову доведеться складати тестування під час повітряних тривог, а крім того, що раніше оголошений набір предметів для НМТ обґрунтований фахівцями.

«Місяць тому ми вже вийшли зі спільною заявою з Комітетом з питань освіти, науки та інновацій і Міністерством освіти і науки, тому що нас запитували батьки й абітурієнти, з чого буде складатися тест, — зауважив Сергій Бабак. — Ми наперед, місяць тому, вийшли на прес-конференцію і сказали, з чого він буде складатися.

Тому сьогодні, на мою думку, змінювати це вже під час підготовки до Національного мультипредметного тесту, напевно, не варто.

А що стосується дискусії, має там бути історія України замість математики чи ні... Ми базувалися не на рішенні народних депутатів і МОН, ми базувалися на думках експертів, власне, на думках фахівців Українського центру оцінювання якості освіти, котрий проводить ЗНО щороку.

І вони вважають, що українська мова і математика мають найбільшу прогностичну валідність.

Тобто діти, які успішно складуть українську мову й математику, так само успішно завершать перший курс...»

На переконання голови комітету, історія має бути обов’язковою для випускних, а не вступних іспитів. Крім того, як повідомляв «Голос України», за даними проведеного комітетом опитування, майже половина абітурієнтів складатиме під час НМТ історію за власним бажанням як предмет за вибором.

«Я не бачу відверто в цьому проблеми, хоча чудово розумію, як історія України формує національну ідентичність. Насправді це важливий предмет, але не треба плутати Державну підсумкову атестацію, де всі мали б складати історію України, математику й українську мову, із Зовнішнім незалежним оцінюванням для вступу, — зауважив Сергій Бабак. — Ми вже третій рік скасовуємо ДПА — через ковід та широкомасштабне вторгнення. Нині маємо певний гібрид між ДПА і ЗНО. Ми могли б додати четвертий предмет до переліку і третій, наприклад, обов’язковий — історію. Але (уявіть собі!) замість трьох годин чотири години складати Національний мультипредметний тест під обстрілами або з вимкненням електрики, це насправді важко!»

Чиї аргументи візьмуть гору і в якому варіанті затвердять НМТ, незабаром побачимо.