Після зимових канікул навчаються онлайн, як і в першому півріччі, а все через відсутність укриття.

З початком широкомасштабного вторгнення така проблема постала доволі гостро, адже в багатьох школах не виявилося міцного підвалу, в якому можна було б пересидіти повітряну тривогу. Відшукати відповідні приміщення поряд із навчальним закладом у невеликих населених пунктах теж практично неможливо. Як і збудувати нові, бо місцеві бюджети не мають належних ресурсів.

Цікавий вихід із ситуації запропонували будівельники — модульні укриття, так звані «будиночки гобітів». Кілька громад вирішили придбати такі готові залізобетонні конструкції. Приміром, для Рудської гімназії Смотрицька селищна рада виділила 445 тисяч гривень. За результатами тендеру переможцем на постачання модуля стало Львівське ТОВ «СМБ Захід». Йому ж передали свої замовлення з Писарівського ліцею та дитсадка «Барвіночок» із Війтовецької територіальної громади. Дві споруди коштували їм майже 1,1 мільйона гривень.

Не відставати від сучасних тенденцій вирішили і в Коричинецькій гімназії Вовковинецької селищної ради. Восени там теж провели тендер і закупили споруду за 663 тисячі гривень, яку мало поставити ТОВ «Тернопільбудінвест». Та ось уже й весна на порозі, а укриття тут так і не дочекались.


Коричинецька гімназія зовсім невелика. У ній 66 учнів 1—9-х класів та два десятки дошкільнят, які мали б відвідувати дитячий садок у тому ж приміщенні.

Але наразі кабінети та ігрові кімнати порожні. І хоча повітряні тривоги лунають не кожного дня, проте відповідно до вимог безпеки навчальний заклад не може зібрати дітей у класах, не маючи відповідного укриття.

Для першокласників таке навчання стало великим випробуванням.

Адже свої перші букви у зошитах вони написали без допомоги вчителя. Непросто і старшим учням зосередитись на уроках онлайн.

Далеко не всі батьки можуть дозволити собі витратитися на планшет чи ноутбук. Та й постійні відключення електроенергії й відсутність Інтернету в селі даються взнаки.

Про те, що закладу потрібне укриття, його керівництво почало говорити ще наприкінці минулого навчального року. Актуальною проблема залишалась і протягом усього літа. Хотіли облаштувати прихисток у будівлях, що поблизу, але такої, щоб відповідала всім вимогам безпеки, не знайшли. У самій гімназії немає міцного підвалу.

Є лише старий льох в аварійному стані, якому вже понад сімдесят років. Там хіба що овочі для шкільної їдальні можна зберігати.

От і зійшлись на тому, що потрібно купити «будинок гобіта». Лише в листопаді на сесії селищної ради виділили на його купівлю кошти з освітньої субвенції. Але далі щось пішло не так.

Як пояснюють самі освітяни, під час першої закупівлі торги не відбулися, оскільки на них не з’явились учасники. Тоді уклали прямий договір з тернопільським постачальником. Після цього бухгалтерія мала все оплатити. Та кажуть, що закупівлю укриття не включили до першочергових платежів, тому до кінця минулого року кошти так і не надійшли на рахунки постачальника. А в 2023-му йому начебто запропонували почекати з оплатою ще з півроку. На такі умови той не згодився, тож від покупки просто відмовились.

На перший погляд, виходило, що в усьому винні бюрократичні перепони, які не дозволили провести швидку оплату. Але депутатка селищної ради Вікторія Яременко розповідає про інше: постачальник доставив товар у встановлений термін, але у нього не було документів, що засвідчують його якість та відповідність технічним вимогам. Тому й вирішили не оплачувати товар і повернути його.

Тож, виходить, винне не казначейство і урядові вимоги щодо оплати, а місцеві керманичі, котрі не змогли знайти надійного постачальника? Це питання ставлять і батьки місцевих гімназистів. Їм незрозуміло, чому, маючи кошти, влада громади не спромоглась купити укриття? Чому не звернулись до того ж постачальника, що й інші громади краю? Той продавав дешевше, а головне — вже виконав замовлення.

Після того, як батьки і вчителі з обуренням звернулись до сільського голови, отримали обіцянку, що укриття таки буде, але...

Для цього знову потрібно проводити сесію, виділяти кошти, здійснювати закупівлю... Процес обіцяють розпочати десь наприкінці лютого, а то й на початку березня. Тож, швидше за все, нинішній навчальний рік діти закінчать на відстані від шкільних класів.

Хмельницька область.
На знімках: укриття в одному з навчальних закладів Києва.
Фото з сайту КМДА.