У парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Закону «Про основи національного спротиву» щодо функціонування інструкторських центрів з підготовки військовослужбовців військових частин Сил територіальної оборони Збройних Сил України та добровольчих формувань територіальних громад» (№ 9007). Ініціаторами проекту закону стали представники фракції «ЄС».

«Питання військової підготовки бійців ТРО стоїть дуже гостро, — зауважила співавторка законопроекту Софія Федина. — Адже в березні їх направили на передову після того, як сказали, що вони оборонятимуть кожен свою область чи територіальну громаду». Тож ситуацію потрібно виправляти, переконана вона.

Тож законопроект покликаний забезпечити належну військову підготовку військовослужбовців військових частин Сил тероборони ЗСУ і добровольчих формувань територіальних громад для ефективної протидії збройній агресії та виконання інших завдань у районах ведення бойових дій.

Для цього законопроектом пропонується внести зміни до Закону «Про основи національного спротиву», якими передбачити, що:

— Міністерство оборони України забезпечує функціонування інструкторських центрів з підготовки військовослужбовців військових частин Сил тероборони Збройних Сил України та добровольчих формувань територіальних громад, які беруть участь у національному спротиві;

— Міноборони визначає строки та програми військової підготовки військовослужбовців;

— без проходження такої підготовки в інструкторських центрах забороняється залучати військовослужбовців військових частин Сил територіальної оборони ЗСУ та добровольчих формувань територіальних громад до безпосередньої участі в бойових діях або забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії у районах ведення воєнних (бойових) дій.

Крім того, законопроект передбачає, що під час проведення підготовки в інструкторських центрах на громадян України, які проходять таку підготовку, поширюються права та обов’язки, встановлені актами законодавства для військовозобов’язаних, призваних на збори.

Контроль за організацією військової підготовки в інструкторських центрах здійснює також Міноборони. Так само, як і визначає кількість інструкторських центрів, порядок їх утримання, кількість штатних посад, необхідних для їхнього функціонування. Також військове міністерство ухвалює рішення про створення, реорганізацію та ліквідацію інструкторських центрів.

Відповідно до проекту в умовах дії воєнного стану наявна мережа інструкторських центрів не може бути скорочена.

Фінансування та матеріально-технічне забезпечення інструкторських центрів здійснюватиметься за рахунок та в межах коштів державного і місцевих бюджетів, а також з інших не заборонених законодавством України джерел.

Такий підхід до підготовки військовослужбовців ТРО та добровольчих формувань територіальних громад, переконані народні депутати, сприятиме зміцненню засад національної безпеки і оборони України та ефективній протидії російській збройній агресії.

Фото із сайту АрміяInform.