Відповідне рішення ухвалили 28 лютого на позачерговій сесії Харківської міської ради, щоб вшанувати пам'ять юного героя, громадського активіста, колишнього учня школи № 11 Данила Дідіка. Даня загинув внаслідок терористичного акту 22 лютого 2015 року, його нагородженого посмертно орденом "За мужність" III ступеня.

"На минулій сесії я дав доручення присвоїти школі № 11 ім'я Данила Дідіка та поставити крапку у всіх розмовах на цю тему. Сама війна поставила цю крапку", - заявив міський голова Ігор Терехов. А перепрофілювали школу задля приведення її статусу у відповідність до чинного законодавства.

Водночас письменник, журналіст і волонтер Руслан Горовий повідомив у соцмережах, що громадськість домагалася присвоєння імені Дані Дідіка навчального закладу довгих вісім років, долаючи супротив та бездіяльність чиновників різних рангів.

Ще в 2018-му Харківська міська рада отримала петицію про перейменування школи № 11 на честь Дані Дідіка. Пізніше, в 2019-му Руслан Горовий започаткував проект "Так працює пам'ять", до якого долучилася низка українських музичних гуртів та виконавців.

"Я щиро вдячний усім музикантам, які присвятили Дані пісні. Пісень майже сто п'ятдесят, нині просто не можу швидко порахувати, і ще пишуться нові. Ще дякую киянам, які доклалися до того, що у столиці буде сквер імені Дані", - написав Руслан Горовий у Фейсбуці.

Нагадаємо, що 22 лютого 2015 року у Харкові хлопець брав участь у патріотичному Марші єдності з нагоди річниці Революції Гідності. Учасники акції сформували колону і вирушили від Палацу Спорту в бік майдану Свободи, але встигли пройти не більш як 100 метрів, як пролунав вибух. Від отриманих травм Даня помер вже наступного дня.

Тоді від вибуху керованої протипіхотної міни загинули ще троє - студент-першокурсник Микола Мельничук, підполковник міліції Вадим Рибальченко та активіст харківського Майдану Ігор Толмачов. Даня Дідік йшов попереду колони і опинився недалеко від епіцентру...

Організаторів теракту, членів організації "Оплот" Сергія Башликова, Віктора Тетюцького та Володимира Дворнікова взимку 2019-го засудили до довічного ув'язнення і одразу ж обміняли на українських полонених.

Фото з ФБ-сторінки Руслана Горового.