Обґрунтовуючи необхідність ухвалення цього документа, в уряді зазначають, що відповідно до статті 64 Конституції України конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Основним Законом, — воєнного або надзвичайного стану. Крім того, статтею 20 Закону «Про правовий режим воєнного стану» передбачено, що правовий статус та обмеження прав і свобод громадян та прав і законних інтересів юридичних осіб в умовах воєнного стану визначаються відповідно до Конституції та цього закону. У свою чергу порядок примусового виконання судових рішень і рішень інших органів визначається Законом «Про виконавче провадження».

Водночас в уряді зазначають, що 16 квітня 2022 року Кабмін ухвалив постанову № 457, якою затверджено Порядок надання гуманітарної та іншої допомоги цивільному населенню в умовах воєнного стану в Україні. Цим документом передбачено, що внутрішньо переміщеним особам може надаватися підтримка, зокрема у вигляді грошових виплат від міжнародних організацій.

«Також досить велика кількість громадських, благодійних, міжнародних організацій та представництв міжнародних організацій в Україні надає грошову допомогу в межах власної ініціативи з метою підтримки населення, яке постраждало у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України», — йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

«Однак органи державної виконавчої служби та приватні виконавці звертають стягнення на кошти та накладають арешти на рахунки боржників у межах відкритих виконавчих проваджень, незважаючи на те, що перераховані вище особи є на сьогодні найбільш незахищеними верствами населення», — наголошується в документі.

Тож ухвалення цього законодавчого акта дасть змогу на період дії воєнного стану і 30 календарних днів після його припинення або скасування заборонити звернення стягнення та накладання арешту на кошти боржника, що надійшли від громадських, благодійних, міжнародних організацій та представництв міжнародних організацій в Україні як цільова грошова допомога. А також державну допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам. Отже, особи, які на сьогодні справді потребують грошової підтримки, зможуть використати її для покриття побутових витрат.

У разі ухвалення законо-проекту найбільш незахищені верстви населення, зокрема внутрішньо переміщені особи та населення, яке постраждало у зв’язку з військовою агресією рф, зможуть безперешкодно отримувати грошову допомогу як від міжнародних організацій, так і від держави.