Він ловить кулю, падає, а вони стріляють ще.

Те відео, де російські фашисти розстрілюють нашого беззбройного солдата, підірвало мережу.

Поміж нас важко знайти когось, хто цього не бачив.

Та є люди, які не дивилися. Не через малодушність чи непатріотичність — а свідомо.

Мабуть, це коштує великих зусиль, коли всі дивляться, а ти зціплюєш зуби й долаєш цю спокусу. Бо в тому сюжеті — і весь героїзм, і трагізм, і водночас підступна оманливість війни.

Вона показує себе онлайн, тож має значення те, що в кадрі, а за кадром залишаються інші хлопці, яких гріх забути і які в час смерті не встигли навіть сказати останніх слів.

Та й самі оті слова — ти сам повторював їх не раз.

Але ось той солдат розплатився за них у свинцевому еквіваленті, й тобі тепер дуже нелегко буде їх повторити вголос, бо той солдат дивитиметься на тебе з передсмертної своєї хвилини.

І ти нічого не зміниш.

Хіба що мовчки перерахуєш на ЗСУ якусь суму в тій самій свинцевій валюті — так, щоб вистачило на повний магазин до автомата. Або хоч і один патрон — він іноді має вирішальне значення.

Звірства росіян має розслідувати Міжнародний кримінальний суд

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав Міжнародний кримінальний суд розслідувати ймовірний розстріл російськими окупантами українського військовополоненого.

«Жахливе відео беззбройного українського військовополоненого, страченого російськими силами лише за те, що він сказав «Слава Україні», — ще один доказ того, що ця війна є геноцидом. Украй важливо, щоб прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан розпочав негайне розслідування  цього жахливого воєнного злочину», — написав Дмитро Кулеба у Твіттері. Він наголосив, що «винні повинні постати перед правосуддям».

У свою чергу Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що відео з кадрами розстрілу відправив міжнародним партнерам та колегам-омбудсменам з різних країн світу як свідчення «чергового воєнного злочину росії».