Такі результати опитування щодо мовного середовища, проведенного "Освітньою агенцією міста Києва", оприлюднила КМДА.

"Учні 8-11-х класів столичних закладів освіти пройшли опитування щодо мовного середовища: 95% відчуває гордість за свою країну і 76% вважає, що українська мова має бути єдиною державною", йдеться у повідомленні.

Опитування провели шляхом онлайн-анкетування в період з 23 лютого до 5 березня 2023 року. У повідомленні уточнюється, що 22% респондентів - внутрішньо переміщені особи.

Згідно з результатами опитування майже всі учні (95%) відчувають гордість за свою країну. Порівняно з попередньою хвилею дослідження цей показник збільшився на 46%. Окрім цього, частка осіб, які пишаються Україною як державою, є найвищою за весь період проведення досліджень, починаючи з 2014 року!

До речі, саме спілкування українською мовою для половини опитаних (49%) є важливою складовою патріотизму. Хоча насамперед учні розуміють під поняттям "патріотизм" працю задля добробуту своєї держави (69%).

Респонденти вважають українську мову важливою, тому що вона об'єднує українське суспільство, про що заявили 67%. 86% учнів зазначають, що в їхньому оточенні більшість спілкується, тією чи іншою мірою, українською мовою.

Автори дослідження радять звернути увагу на використання української мови школярами  в повсякденні. Якщо при перегляді фільмів або читанні літератури 92% опитаних тією чи іншою мірою обирають саме україномовний контент, то в спілкуванні з друзями 38 відсотків практично не використовують державну мову, а в соцмережах 36% обирають винятково іноземні мови. І в цих питаннях суттєвих змін поки що не спостерігається.