Ідеться про законопроект «Про внесення змін до підпункту «б» пункту 2 частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо надання особам з інвалідністю I та II групи права на звільнення з військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, а також від військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період» (№ 8412).

Комітет рекомендував Верховній Раді за результатами розгляду зазначеного законопроекту в першому читанні прийняти його за основу. Про ухвалене рішення буде повідомлено головний комітет з опрацювання цього законопроекту — з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Законопроект № 8412 передбачає можливість звільнення мобілізованих осіб, які з перших днів широкомасштабного вторгнення росії на територію нашої держави добровільно стали на захист України, з військової служби з такої підстави, як наявність у них інвалідності I чи II групи.

«Особам з інвалідністю чинним законодавством надано право взагалі не бути призваними на військову службу під час мобілізації, однак можливість демобілізації з військової служби за станом здоров’я (у зв’язку з наявністю інвалідності) для них не передбачена. Таким чином існує певний недолік правового регулювання у відповідній сфері, який потребує виправлення», — наголосили народні депутати.

Крім того, як повідомили в комітеті, під час засідання було ухвалено рішення про створення двох робочих груп.

Перша — з підготовки на повторне перше читання проекту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю» (№ 5344-д) під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їхніх підприємств і громадських об’єднань комітету Сергія Гривка.

Друга — з доопрацювання до другого читання законопроекту «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань» (№ 7731) під головуванням секретаря комітету, голови підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення Миколи Бабенка.

Також народні депутати, переглянувши висновки комітету щодо низки законопроектів, рекомендували парламенту зняти їх з розгляду у зв’язку із втратою актуальності. Йдеться, зокрема, про законопроекти: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дії колективних договорів» (№ 3204), «Про внесення змін до Закону України «Про волонтерську діяльність» (№ 5029). Так само рекомендовано зняти з розгляду законопроекти за № 6171, № 6171-1, № 6171-2, № 6533, № 6533-1, № 6170, № 6253, № 6323, № 9001.

Водночас, запропонувавши Верховній Раді зняти з розгляду у зв’язку з втратою актуальності проект постанови про заходи щодо забезпечення належного функціонування госпіталів ветеранів війни та удосконалення надання медичних послуг ветеранам війни (№ 5384), народні депутати — члени комітету вирішили заслухати в порядку контролю питання використання лікувальних закладів України для потреб ветеранів у воєнний час. Про дату заслуховування цього питання комітет повідомить додатково.

Вл. інф.