Дослідження школярки принесло їй друге місце на Всеукраїнському конкурсі рефератів «Ядерна енергія і світ».

Судилківський ліцей — прогресивний опорний навчальний заклад, де здобувають освіту понад сімсот дітей. Причому кожен має змогу обрати найзручнішу для себе форму опанування знань. Ліцеїсти можуть навчатись індивідуально та інклюзивно, для охочих є вечірні класи. А ті, кому це під силу, пройдуть курс екстерном.

Держава та місцева влада доклали зусиль до створення належних умов для ліцеїстів, щоб діти навчалися в красивому і зручному закладі. Кілька років тому тут зробили ремонт, на який витратили 30 мільйонів гривень. Але тоді ніхто не міг передбачити, що під час війни знадобиться ще й укриття. Його в ліцеї немає, тому нині діти займаються лише дистанційно. Проте це не заважає добре вчитись і брати участь у творчих та наукових конкурсах.

У різні часи четверо судилківських ліцеїстів брали участь у конкурсі, який проводить Українське ядерне товариство. Двоє з них уже навчаються у профільних вишах. Тепер список конкурсантів поповнила Настя Власюк.

Усім їм любов до природничих наук і бажання займатись науковими дослідженнями прищепила вчителька фізики Галина Замурняк. Свій предмет вона викладає вже понад три десятиліття. І завжди прагне не просто розкрити теми з підручника, а й зацікавити дітей фізикою.

Тему наукової роботи для вихованки Галини Замурняк підказала життєва ситуація. Під час частих відключень світла родина дівчинки вирішила придбати електрогенератор. От тоді й виникли питання: а який саме купувати, якими мають бути характеристики такої техніки? По пораду учениця звернулася до своєї вчительки. Вирішуючи побутове питання, замислились над тим, що схожі проблеми турбують тисячі інших родин. То чому б не дослідити цю тему і не запропонувати загальні поради? Так і виникла наукова робота «Енергогенератор у побуті».

Провідний інженер Хмельницької АЕС Олена Веселова, яка брала участь в оцінюванні дослідження, вважає, що Настя досконало вивчила тему, і це може стати початком її майбутніх досліджень. Дівчинка й справді планує наступного року розширити тему і дослідити використання енергогенераторів на атомних електростанціях. Сподівається на підтримку і своєї вчительки, і фахівців ХАЕС. Нещодавно атомники привітали дівчинку з перемогою і вручили їй диплом, а Галині Замурняк — подяку.

Фото з архіву Анастасії Власюк.